Het glasachtig lichaam geeft het oog zijn vorm

Het glasachtig lichaam (corpus vitreum) is een geleiachtige vloeistof die de ruimte tussen het netvlies en de lens opvult. Het vult het grootste deel van de binnenkant van het oog, en heeft tot taak het oog uitgestrekt te houden en het zijn vorm te geven.

Glaslachtig lichaam
Glaslachtig lichaam

Het glasachtig lichaam bestaat voor het grootste deel uit water (98-99%). Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid hyaluronzuur, wat het zijn stroperige consistentie geeft. Ook bevat het vezels, zouten en immuuncellen. Met de leeftijd verandert echter de aard van het glasachtig lichaam en wordt het wateriger.

Vertroebeling van het glasachtig lichaam

In de meest ideale situatie is het glasachtig lichaam volledig doorzichtig. Dit omdat de lichtstralen die in het oog binnenkomen hierlangs gaan op hun weg naar het netvlies. Echter is het wel normaal dat er vertroebeling ontstaat. Meestal wegens leeftijdgebonden veranderingen, waardoor er deeltjes of gestolde geleiklompjes gevormd worden. Hierdoor kan men zoals dat heet ‘vliegjes’ zien. Deze deeltjes blokkeren de lichtstralen en veroorzaken zo schaduwen op het netvlies. Ze zien eruit als veranderlijke puntjes, streepjes of vlekjes in het gezichtsveld. Deze worden ook wel “floaters” genoemd (“mouches volantes”).

Veel mensen merken het als er sprake is van vertroebeling. Het is meestal ongevaarlijk. Als de vertroebelingen snel opkomen of plots toenemen, kan dit echter wijzen op een ernstigere toestand, die “netvliesloslating” genoemd wordt. Daarom is het belangrijk te onderzoeken waardoor snel toenemende vertroebeling veroorzaakt wordt.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen