Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u pterygium hebt of vermoedt dat u dit hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Pterygium

Pterygium ziet er vaak uit als een roodachtige driehoek die over het oogwit groeit. Het oog kan erdoor geïrriteerd raken en er symptomen optreden als droogheid, branderige pijn en jeuk. De klachten kunnen vaak verholpen worden met oogdruppels, maar in sommige gevallen kan het nodig zijn het Pterygium operatief te verwijderen om het gezichtsvermogen niet aan te tasten.

Pterygium ser ut som en rödaktig triangel som växer på ögonvitan.

Pterygium is een ingroeiing van bindweefsel in het bindvlies van het oog, het slijmvlies dat het oogwit (de sclera) bedekt. Het heeft vaak de vorm van een driehoek, kan plat of verhoogd zijn en strekt zich uit van de ooghoek naar het middelpunt van het oog. Meestal groeit het uit de binnenste ooghoek, maar het kan ook in de buitenste ooghoek ontstaan. Soms groeit het naar binnen in een deel van het hoornvlies, wat kan leiden tot verstoring van het zicht.

Pterygium verdwijnt niet vanzelf; bij ernstige klachten of indien er een risico bestaat op verslechtering van het gezichtsvermogen, moet het operatief verwijderd worden.

Oorzaken van Pterygium

De exacte oorzaak is niet bekend. Het komt echter meer voor bij mensen die dichter bij de evenaar wonen, en kan een reactie zijn op de blootstelling aan veel zonlicht en wind, waardoor chronische droge ogen ontstaan.

Symptomen

Symptomen als jeuk, branderige pijn en roodheid van het oog zijn gebruikelijk bij Pterygium. Sommige mensen ervaren ook pijn. Het gezichtsvermogen wordt pas beïnvloed als het in het hoornvlies ingroeit en uiteindelijk over de pupil heen groeit. Als het hoornvlies overgroeid is, kan ook astigmatisme ontstaan.

Behandeling

Om Pterygium te kunnen diagnosticeren, onderzoekt de oogarts het oog met een zogenaamde spleetlamp, een speciale microscoop.

Als u lichte klachten hebt die uw gezichtsvermogen niet nadelig zullen beïnvloeden, is er geen behandeling nodig. Symptomen als branderige pijn en irritatie kunnen verholpen worden met vrij verkrijgbare oogdruppels of zalf. Soms worden de symptomen veroorzaakt door een ontsteking. Dan kan het zijn dat u oogdruppels op recept nodig hebt om de klachten te verminderen.

Pterygium kan over de pupil heen groeien; daarom kan het nodig zijn dat u regelmatig wordt onderzocht door een oogarts. Als de oogarts vermoedt dat het Pterygium uw gezichtsvermogen bedreigt, is een operatie nodig. Zelfs na een operatie gebeurt het echter relatief vaak dat het Pterygium terugkomt.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen