ATTENTIE: UPDATE CORONAVIRUS (COVID-19)
Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Heeft u een afspraak staan? Dan wordt u gewoon verwacht. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in. Wij hebben alle noodzakelijke maatregelen getroffen om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen. Wij heten u van harte welkom.

Lees hier het meest recente nieuwsbericht >>

Zo gaat het vooronderzoek in zijn werk

Oogchirurgie is precisiewerk. Daarom doen we voor elke behandeling een uitgebreid vooronderzoek. We leren alle details van uw ogen kennen en stemmen de behandeling daarop af.

Wij meten uw refractie-afwijking en controleren of uw gezichtsvermogen stabiel is.
Wij brengen ook de kromming, de structuur (topografie), en de dikte van het hoornvlies in kaart om de operatiemethode te kiezen die voor u het meest geschikt is. De oogdruk wordt gemeten en het hoornvlies wordt met een microscoop onderzocht.
U herkent misschien de autorefractor, die ook gebruikt wordt voor het onderzoek bij een gewone opticien. Hiermee wordt uw gezichtsscherpte en eventueel uw astigmatisme gemeten.
Indien u geopereerd kunt en wilt worden, maken wij een afspraak voor u. Een medewerker van onze kliniek geeft u vóór de operatie belangrijke informatie mee, die u nauwkeurig moet lezen en ondertekenen.

Tijdens het vooronderzoek brengt de optometrist of refractionist alle facetten van uw ogen in kaart met specialistische apparatuur. De oogarts analyseert de meetgegevens en bespreekt ze met u. Daarnaast vragen we u van alles over uw zicht en uw gezondheid. Ook controleren we de gezondheid van uw ogen. Zo komen we precies te weten of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.

⦁ De vorm en dikte van uw hoornvlies meten we met de Orbscan en de Pentacam
⦁ De sterkte-afwijking van uw ogen (de benodigde correctie) bepalen we met de autorefractor
⦁ De ‘OPD’ controleert op onzuiverheden op het hoornvlies die het binnenvallende licht kunnen verstoren

Na het vooronderzoek vertellen wij u of u in aanmerking komt voor een behandeling en wat voor u de meest geschikte behandeling is. Ook vertellen we u wat u kunt verwachten vóór de eventuele behandeling plaatsvindt.

Contactlenzen uit voorafgaand aan het vooronderzoek

Draagt u contactlenzen, dan is het belangrijk dat u deze in de weken voor het vooronderzoek niet in doet. Ze veranderen de vorm van het oog een beetje. Harde (zuurstof doorlatende) lenzen mag u tot 4 weken vooraf nog dragen; zachte contactlenzen tot 2 weken vooraf.

Regel vervoer terug

Tijdens het vooronderzoek krijgt u oogdruppels waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en hebt meer last van licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen. Kom dus samen met iemand naar het onderzoek of reis per openbaar vervoer, en neem een zonnebril mee.

Wie voert het vooronderzoek uit bij Memira?

Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde optometrist of oogmeetkundige. Hij of zij beoordeelt als eerste of u in aanmerking komt voor een behandeling en zo ja, welke methode het meest geschikt voor u is. Hierna ontmoet u de behandelend oogarts, die de gezondheid en geschiktheid van uw ogen beoordeelt. De arts bepaalt vervolgens of de behandeling daadwerkelijk kan plaatsvinden.

Kosten van het vooronderzoek

De kosten voor een vooronderzoek bedragen €100,- (tenzij anders aangegeven, bijvoorbeeld in een actieperiode). Kies u na het vooronderzoek voor een behandeling, dan krijgt u €90 van deze kosten als korting op uw behandeling. Kiest u er na het vooronderzoek voor om toch geen behandeling te ondergaan, of is behandeling niet mogelijk, dan betaalt u alleen voor het onderzoek.

Afspraak voor behandeling

Naar aanleiding van het vooronderzoek ontvangt u alle informatie die u nodig hebt om te kunnen beslissen of u een ooglaserbehandeling of lensimplantatie wilt laten uitvoeren. U hoeft vóór dit onderzoek dus nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over een behandeling. Mocht u na het vooronderzoek besluiten dat u de voor u geschikte behandeling wilt laten uitvoeren, maken wij een afspraak voor u.