Het vooronderzoek

Oogchirurgie is precisiewerk. Daarom doen we voor elke behandeling een uitgebreid vooronderzoek. We leren alle details van uw ogen kennen en stemmen de behandeling daarop af.

Wij meten uw refractie-afwijking en controleren of uw gezichtsvermogen stabiel is.
Wij brengen ook de kromming, de structuur (topografie), en de dikte van het hoornvlies in kaart om de operatiemethode te kiezen die voor u het meest geschikt is. De oogdruk wordt gemeten en het hoornvlies wordt met een microscoop onderzocht.
U herkent misschien de autorefractor, die ook gebruikt wordt voor het onderzoek bij een gewone opticien. Hiermee wordt uw gezichtsscherpte en eventueel uw astigmatisme gemeten.
Indien u geopereerd kunt en wilt worden, maken wij een afspraak voor u. Een medewerker van onze kliniek geeft u vóór de operatie belangrijke informatie mee, die u nauwkeurig moet lezen en ondertekenen.

Tijdens het vooronderzoek, dat ongeveer 70 minuten duurt, brengen we alle facetten van uw ogen in kaart met specialistische apparatuur. Vervolgens analyseren we de meetgegevens en bespreken we deze met u. Daarnaast vragen we u van alles over uw zicht en uw gezondheid. Ook controleren we de gezondheid van uw ogen. Zo komen we precies te weten of u in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie.

⦁ De vorm en dikte van uw hoornvlies meten we met de Orbscan en de Pentacam
⦁ De sterkte-afwijking van uw ogen (de benodigde correctie) bepalen we met de autorefractor
⦁ De ‘OPD’ controleert op onzuiverheden op het hoornvlies die het binnenvallende licht kunnen verstoren

Na het vooronderzoek vertellen wij u of u in aanmerking komt voor een behandeling en wat voor u de meest geschikte behandeling is. Ook vertellen we u wat u kunt verwachten vóór de eventuele behandeling plaatsvindt.

Contactlenzen uit voorafgaand aan het vooronderzoek

Draagt u contactlenzen, dan is het belangrijk dat u deze in de weken voor het vooronderzoek niet in doet. Ze veranderen de vorm van het oog een beetje. Harde (zuurstof doorlatende) lenzen mag u tot 4 weken vooraf nog dragen; zachte contactlenzen tot 7 dagen vooraf.

Vooronderzoek ooglaseren – regel vervoer terug

Tijdens het vooronderzoek voor ooglaseren krijgt u oogdruppels waardoor we beter in uw ogen kunnen kijken. U ziet daardoor tijdelijk wazig en hebt meer last van licht. Gedurende de hele dag kunt u hier last van houden. U kunt hiermee niet autorijden of fietsen. Kom dus samen met iemand naar het onderzoek of reis per openbaar vervoer, en neem een zonnebril mee.

Vooronderzoek lensvervanging

Tijdens het vooronderzoek voor lensvervanging wordt u niet gedruppeld. U kunt dus zelf naar huis rijden en heeft hiervoor geen begeleider nodig.

Wie voert het vooronderzoek uit bij Memira?

Het vooronderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde optometrist of oogmeetkundige, soms is daar ook een oogarts bij betrokken. Hij of zij beoordeelt als eerste of u in aanmerking komt voor een behandeling en zo ja, welke methode het meest geschikt voor u is. De oogarts voert de uiteindelijke behandeling uit.

Kosten van het vooronderzoek

De kosten voor het uitgebreide vooronderzoek, inclusief behandeladvies en gesprek, bedraagt €50. Deze dient u voorafgaand aan onderzoek per pin te betalen in de kliniek. In verband met de betrouwbaarheid van de oogmeting is het vooronderzoek maximaal 3 maanden geldig. Vindt uw behandeling binnen deze 3 maanden plaats? Dan is het vooronderzoek gratis en brengen we €50 in mindering op uw factuur. Mocht u uw geplande vooronderzoek om bepaalde redenen toch moeten annuleren? Dit is mogelijk tot 48 uur voor de geplande afspraak, anders zijn wij genoodzaakt €50 in rekening te brengen.

Afspraak voor behandeling

Naar aanleiding van het vooronderzoek ontvangt u alle informatie die u nodig hebt om te kunnen beslissen of u een ooglaserbehandeling of lensimplantatie wilt laten uitvoeren. U hoeft vóór dit onderzoek dus nog geen definitieve beslissing te hebben genomen over een behandeling. Mocht u na het vooronderzoek besluiten dat u de voor u geschikte behandeling wilt laten uitvoeren, maken wij een afspraak voor u.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.