Oogaandoeningen
Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u vermoeide ogen heeft of vermoedt dat u dit heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Zwaarbelaste en vermoeide ogen (asthenope klachten)

Asthenope klachten zijn symptomen die kunnen ontstaan als de ogen overbelast worden. Vaak wegens lang werken achter een beeldscherm. De ogen kunnen vermoeid aanvoelen, pijn doen, droog zijn en er kan (voor)hoofdpijn ontstaan. U kunt ook last hebben van een slechte gezichtsscherpte of dubbel zicht. Soms worden deze symptomen veroorzaakt door achterliggende problemen die behandeling vereisen. Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met een oogkliniek voor een onderzoek.

Het verschijnsel van ogen die vermoeid en zwaarbelast aanvoelen na langdurige concentratie van de aandacht is momenteel een veel voorkomend probleem. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het aantal mensen met deze problemen neemt ook toe naarmate we meer digitale apparaten als smartphones en tablets gebruiken.

De symptomen kunnen van korte duur zijn en verminderen of verdwijnen als de ogen rust krijgen. Maar soms zijn hulpmiddelen of een behandeling nodig om de klachten te verhelpen.

Oorzaken van zwaarbelaste en vermoeide ogen

Activiteiten die met zich meebrengen dat u uw blik langdurig moet focussen, voornamelijk op korte afstand, zijn inspannend voor de ogen. Dit omvat onder andere lezen, werk achter een computerscherm en het gebruik van een mobiele telefoon. Dit komt doordat de spieren van het oog harder moeten werken om het brandpunt op voorwerpen op korte afstand te houden, in vergelijking met voorwerpen op langere afstand.

Tekst op een scherm zien en lezen is bijzonder inspannend. Onder andere vanwege de reflecties en lichtverschillen die de ogen nog meer vermoeien. Ook lezen of focussen op korte afstand bij slechte verlichting kan een oorzaak zijn dat de ogen overbelast worden. Dit komt doordat de pupil bij zwakke verlichting sterk moet worden geopend. Hierdoor moeten de spieren die de grootte van de pupil aansturen hard werken.

Er kunnen ook andere achterliggende oorzaken zijn van problemen die moeten worden behandeld. Bijvoorbeeld problemen met de oogspieren of niet-gecorrigeerde refractie-afwijkingen.

Symptomen

Als de ogen zwaar belast worden, kunnen er symptomen ontstaan. Denk hierbij aan toegenomen lichtgevoeligheid, geïrriteerde of brandende ogen, wazig of dubbel zien en moeite om te focussen. De ogen kunnen ook droog worden. Ook pijn rond de ogen en in het voorhoofd horen bij de vaak voorkomende symptomen. In sommige gevallen kunnen ook nek- en schouderpijn ontstaan.

Behandeling

Als u de hierboven beschreven klachten ervaart, is het belangrijk dat u een afspraak maakt om uw ogen te laten onderzoeken. Zo kunt u de juiste hulpmiddelen krijgen en eventuele achterliggende oorzaken van problemen ontdekken. Bijvoorbeeld niet-gecorrigeerde refractie-afwijkingen of slechte samenwerking tussen de ogen, die een specifieke behandeling vereisen.

Voor kortstondige klachten bestaat er een aantal remedies waaraan u zelf kunt denken en dingen die u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld regelmatig een pauze inlassen als u achter een beeldscherm werkt. Het nemen van twee pauzes van telkens vijf minuten per uur blijkt efficiënt te zijn om de klachten te verminderen. Ook micropauzes, waarbij u gedurende enkele seconden wegkijkt naar iets dat zich op langere afstand bevindt, kunnen helpen om de klachten in verband met zwaarbelaste ogen te verminderen. Een goede regel om te onthouden is de 20-20-20-regel, die inhoudt dat u om de twintig minuten uw blik gedurende minstens 20 seconden vestigt op iets dat zich minstens op 20 meter afstand bevindt.

Het gebruik van goede verlichting bij werk achter het beeldscherm is ook belangrijk om de inspanningen voor uw ogen te verminderen. Het is ook een goed idee om – voor zover mogelijk – de afstand tussen uw ogen en het beeldscherm te vergroten.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen