ATTENTIE: UPDATE CORONAVIRUS (COVID-19)
Vanaf 14 oktober zijn nieuwe maatregelen van kracht om het coronavirus in Nederland terug te dringen. Heeft u een afspraak staan? Dan wordt u gewoon verwacht. U mag alleen geen begeleider meenemen de kliniek in. Wij hebben alle noodzakelijke maatregelen getroffen om u zo veilig mogelijk in de kliniek te ontvangen. Wij heten u van harte welkom.

Lees hier het meest recente nieuwsbericht >>

Astigmatisme (cilinderafwijking)

Astigmatisme, ook vaak “cilinderafwijking” genoemd, is een refractie-afwijking waardoor voorwerpen (datgene wat u ziet) er wazig of verwrongen uitzien. Het kan dan zowel gaan om voorwerpen op korte als op grote afstand. Dit komt meestal doordat het hoornvlies ongelijk gekromd is, zodat de breking van het licht in het oog niet optimaal gebeurt en het licht dus niet op de juiste plek op het netvlies terechtkomt. Het is normaal dat een persoon met astigmatisme ook bijziend of verziend is.

Astigmatisme is een cilinderafwijking waardoor het zicht zowel op korte als op grote afstand wazig of verwrongen wordt. Het komt ook voor dat sommige delen er wazig uitzien, bijvoorbeeld sommige letters in een tekst, of regels die op een specifieke manier gevormd zijn.

Astigmatisme komt meestal doordat de vorm van het oog zich niet optimaal ontwikkeld heeft, maar kan ook ontstaan door uitwendige schade, een operatie of ziekte, bijvoorbeeld de oogziekte keratoconus.

Waarom heeft iemand astigmatisme?

Als u ergens naar kijkt, komen de lichtstralen van het voorwerp het oog binnen. Eerst passeren ze het hoornvlies en daarna de ooglens, om ten slotte de lichtgevoelige cellen in het netvlies, helemaal achter in het oog, te bereiken. De lichtstralen moeten gebroken en verzameld worden, met andere woorden gefocust, op één punt op het netvlies om scherp te kunnen zien. Het voorwerp waar u uw blik op vestigt, wordt dan helder en duidelijk gezien.

Vid normal syn bryts ljusstrålarna till en punkt på näthinnan.
Normaal gezichtsvermogen.

Bij astigmatisme wordt het licht niet op één punt op het netvlies gebroken. In plaats daarvan verspreiden de lichtstralen zich en komen ze op een groter gebied van het netvlies terecht. Licht uit sommige richtingen kan op één punt verzameld worden, terwijl licht uit andere richtingen verspreid wordt. Op die manier kan het beeld in sommige richtingen scherp zijn, terwijl het in andere richtingen onduidelijk is. Het oog heeft het dan moeilijker om een brandpunt te zoeken, waardoor een onscherp zicht ontstaat.

Vid astigmatism (brytningsfel) sprids ljusstrålarna ut och träffar näthinnan över ett större område.
Astigmatisme.

Dit wordt vaak veroorzaakt doordat het hoornvlies, waar het licht eerst langs komt, niet de gelijkmatige kromming heeft die het zou moeten hebben. Door de vorm van het hoornvlies varieert het lichtbrekende vermogen in verschillende richtingen. Het is ook mogelijk dat de cilinderafwijking veroorzaakt wordt door de vorm van de ooglens.

Meten in dioptrieën

De mate van astigmatisme wordt gemeten in dioptrieën en wordt aangegeven als een cilindrische component, die aangeeft hoe groot het verschil in sterkte van het oog in verschillende richtingen is. Om te weten in welke richting er een cilinderafwijking is, wordt de as aangegeven in graden van 0 tot 180. De cilindercomponent wordt altijd gemeten bij een standaard oogonderzoek bij de opticien.

Correctie van astigmatisme

Astigmatisme kan gecorrigeerd worden met een bril of met zogenaamde torische lenzen.

Als u het lastig vindt om een bril of lenzen te dragen, kan een behandeling ter correctie van het gezichtsvermogen een alternatief zijn. Dan wordt de refractie-afwijking verholpen en kunt u zonder bril of lenzen weer scherp zien.

Astigmatisme kan behandeld worden met een ooglaserbehandeling, een lensimplantaat of een lenswissel. De geschiktste methode wordt gekozen na onderzoek van uw refractie-afwijking en uw ogen.