Wat zijn de risico’s van ooglaseren en lensvervanging? 

Steeds meer mensen laten hun gezichtsvermogen corrigeren om geen bril of lenzen meer te hoeven dragen.  Toch zijn veel mensen nog altijd bang dat er iets fout zal gaan. “Ik besloot te controleren of mijn angst gerechtvaardigd was”, aldus journalist Victoria Lagercrantz (49, rechts op de foto).

Vandaag de dag kunnen de meeste mensen hun gezichtsvermogen laten corrigeren, ongeacht de refractie-afwijking.

Wij voeren bij Memira enkele duizenden ooglaserbehandelingen en lensvervangingen uit per jaar. 

Memira by Bergman Clinics is het grootste bedrijf van Nederland op het gebied van ooglaserbehandeling en lensvervangende operaties . Alle operaties worden uitgevoerd door erkende artsen die gespecialiseerd zijn in oogheelkunde en jarenlange ervaring hebben opgebouwd. Toch is angst een hindernis voor veel mensen die dromen van een leven zonder lenzen en bril.

– Ik denk dat het om een natuurlijk instinct gaat: het beschermen van de ogen was van doorslaggevend belang voor het overleven van de mens. Gevoelsmatig schrikken wij terug voor een ingreep die specifiek de ogen betreft, aldus Urban Schönbeck.

“Ik wil alles over de risico’s weten”

Victoria Lagercrantz was onderzoekjournaliste en is nu bestuurder van een content marketingbureau. Ze kreeg een bril op middelbare leeftijd en gebruikt contactlenzen sinds haar veertiende, maar heeft nooit eerder een operatie overwogen.

– Het zou fantastisch zijn om zonder bril of contactlenzen te kunnen zien. Maar die stap heb ik nooit durven nemen. Ook al is het risico minimaal, ik ben bang voor ernstige complicaties.

Nu heeft Victoria een afspraak gemaakt voor een onderzoek bij Memira.

– Ik wil weten waar ik aan toe ben: kan ik van mijn refractie-afwijkingen afkomen en wat zijn de risico’s?

Alle refractie-afwijkingen kunnen geopereerd worden

Lotta Berk, optometrist bij Memira in Stockholm, begint met een grondig onderzoek. Ze onderzoekt Victoria’s gezichtsvermogen, controleert de staat en dikte van de hoornvliezen en meet de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies.

– We kunnen alle refractie-afwijkingen corrigeren, maar niet alle ogen.  Om een behandeling te kunnen uitvoeren, moet je een stabiele refractie-afwijking hebben, moet het hoornvlies een bepaalde dikte hebben en moeten de ogen gezond zijn, aldus Lotta.

Memira weigert één op de vijf personen.  Maar Victoria krijgt een positief bericht.

– Aangezien u ouder bent dan 45 jaar, komt u in aanmerking voor een lensvervangingende operatie. Wij vervangen uw natuurlijke lens door een kunstlens die al uw refractie-afwijkingen corrigeert: bijziendheid, ouderdomsverziendheid en astigmatisme.

Steeds meer Nederlandsers laten jaarlijks hun natuurlijke ooglenzen vervangen

Voor een lensvervanging wordt dezelfde methode gebruikt als voor een staaroperatie – de meest uitgevoerde operatie ter wereld.

– In Nederland worden jaarlijks ca. 160.000 staaroperaties uitgevoerd.  Bij Bergman Clinics (moederbedrijf van Memira) verrichten wij ongeveer 20.000 staaroperaties per jaar. Het is dus een bewezen en veilige methode, vertelt Lotta.

– Het verschil is dat wij een meer geavanceerde lens inbrengen, waardoor u een goed gezichtsvermogen krijgt. Bovendien vermijdt u grauwe staar – iets wat anders met de leeftijd komt en voor velen toch uitloopt op een lensvervanging.

Optometrist Lotta liet een lensvervanging uitvoeren in de lente van 2019 en hoeft nu geen leesbril meer te dragen. Ze beschrijft hoe een lensvervanging verloopt en vertelt over haar eigen ervaringen. Victoria mag vragen stellen.

– De operatie op zich verloopt snel. De ogen worden met druppels verdoofd en als je wil, krijg je een pijnstillend middel, maar je bent de hele tijd wakker. De ingreep op zich duurt ca. 15 minuten per oog. Je moet rekening houden met een verblijf van 1,5 tot 2 uur in de kliniek.

Hoe voel je je na de behandeling?

– Onmiddellijk na de ingreep ben je verblind – daarna kun je tamelijk snel weer zien. In het begin zie je halo-effecten: verblinding en lichtkringen rond lichtbronnen. Dat komt doordat de hersenen aan de nieuwe lens moeten wennen. Diezelfde avond kon ik al televisie kijken en de volgende morgen zag ik heel goed, maar met een enigszins versluierd gezichtsvermogen, als in een mist, wat heel normaal is omdat het hoornvlies opgezwollen is.

Welke blijvende bijwerkingen kunnen er zijn?

– Sommige mensen vinden dat ze wat meer licht nodig hebben, bijvoorbeeld om te lezen. Het zien in het donker kan wat achteruit gaan. En het is mogelijk dat je halo’s rond lichtbronnen blijft zien in het donker. Dat zijn de meest gebruikelijke bijwerkingen. Er zijn ook bijwerkingen die maar bij heel weinig mensen voorkomen, zoals blijvend versluierd gezichtsvermogen op afstand.

Hoe zeker is het dat mijn gezichtsvermogen helemaal in orde komt?

– Heel zeker. Bij 10-15 procent van alle mensen die een lensvervanging laten uitvoeren, blijft er een resterende refractie-afwijking over, maar die kunnen wij met de laser corrigeren, een behandeling die niets extra kost. Onder andere daarom heb ik je hoornvliezen onderzocht, om te garanderen dat wij een ooglaserbehandeling kunnen uitvoeren als het nodig is.

Eén op de tien mensen die een lensvervanging hebben laten uitvoeren, gebruikt soms toch nog een bril, heb ik gelezen – waarom?

– Ze vullen hun gezichtsvermogen in sommige gevallen met een bril aan. Meestal gaat het er dan om dat je op heel korte afstand scherp moet kunnen zien, bijvoorbeeld als je handwerkt. Na de lensvervanging ligt de minimale afstand waarop je nog scherp kunt zien op ongeveer 40 centimeter van het oog.

”Jakkes, er zit iemand aan mijn ogen”

Nu even over die angst. Lotta laat een video op haar iPad zien, waaruit blijkt hoe de operatie in zijn werk gaat.

– Jakkes, dit is wel extra akelig, dat het in mijn ogen gebeurt. Stel dat ik blind word”, barst Victoria uit.

– Dat kan niet gebeuren; er is in de hele wereld geen enkel geval bekend waarbij een oogoperatie ter correctie van het gezichtsvermogen tot blindheid heeft geleid.  De operatie is veilig en vertrouwd. Het belangrijkste is de verzorging achteraf, dat je de instructies opvolgt, zodat je het risico op infectie zo klein mogelijk houdt. Infectie is bij alle operaties een risico.

Memira heeft een unieke levenslange garantie, met gratis controles en aanvullende behandelingen, indien nodig en mits medisch verantwoord na de operatie.

– Voordat u op de dag van de behandeling naar huis gaat, maken wij een afspraak voor controle een week later, en voor een onderzoek van het gezichtsvermogen na drie maanden, vertelt Lotta.

– U kunt overdag altijd naar ons hulpnummer bellen en onmiddellijk hulp krijgen. Verder kunt u na de behandeling gratis op controle komen.

”Alle feiten op tafel”

Victoria en Lotta praten enthousiast verder en Victoria krijgt een informatiemap mee. De volgende fase is het vastleggen van een tijdstip voor de behandeling, die over enkele weken kan plaatsvinden. Vóór de behandeling wordt Victoria door een oogarts onderzocht om te controleren of haar ogen gezond zijn en de voorwaarden optimaal.

De dag na het onderzoek is Victoria mentaal gereed voor een behandeling:

– Ik zie nu in dat het vage angstgevoelens waren, vooral ook omdat het om een oogbehandeling gaat. Na de ontmoeting met opticien Lotta – en nadat ik alles nauwkeurig gelezen heb – voel ik mij heel rustig en ben ik er klaar voor. Ik had dat zetje echt nodig: een onderzoek en alle feiten op een rijtje.

Zoals je het nu ziet, wat is dan het ergste wat er kan gebeuren?

– Dat ik een gecompliceerde infectie krijg, maar het risico is zo klein – één op 5000. Bovendien kan ik dat risico verkleinen door mezelf na de operatie goed te verzorgen: oogdruppels, mijn ogen niet blootstellen aan vuil, enzovoorts.

Wanneer vindt je operatie plaats?

– Ik word volgend jaar 50 en ben van plan als cadeau een lensvervanging te vragen.

Download informatiebrochure

Vestiging
Ik ben
Ik wil graag telefonisch benaderd worden voor meer informatie of het inplannen van een vooronderzoek.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen