Zes misverstanden over lensvervanging (RLE)

Er bestaan veel misverstanden over de lensvervanging als methode ter correctie van het gezichtsvermogen. Niet alles wat je erover hoort is waar. In deze blog lees je over de 6 meest voorkomende misverstanden over lensvervanging (RLE).

1 “Ik ben te oud om mijn oogsterkte te laten corrigeren”

De meeste mensen hebben weleens gehoord van ooglaserbehandelingen. Misschien hebben ze ook gehoord dat met deze methode meestal refractie-afwijkingen bij jongeren verholpen worden. Dat leidt soms tot de verkeerde conclusie dat alléén jongeren hun refractie-afwijking kunnen laten corrigeren. Dat klopt niet! Met een ooglaserbehandeling kunnen bijziendheid, verziendheid en cilinderafwijkingen gecorrigeerd worden. Ouderdomsverziendheid niet; dat wordt veroorzaakt doordat de natuurlijke ooglens verhard is en niet meer goed op korte afstand kan focussen. Daarom raden we personen boven de 45 jaar meestal aan een lensvervanging te laten uitvoeren in plaats van een ooglaserbehandeling. Met een lensvervanging of RLE (refractive lense exchange), zoals het ook wel genoemd wordt, kunnen we ouderdomsverziendheid corrigeren in combinatie met eventuele andere refractie-afwijkingen, zoals bijziendheid, verziendheid of een cilinderafwijking. Een basisvoorwaarde voor alle operaties ter correctie van het gezichtsvermogen is dat de ogen gezond zijn en dat er geen andere omstandigheden zijn die een geslaagd resultaat in de weg staan. Daarom kan niet iedereen met een dergelijke operatie geholpen worden. Maar je bent niet zomaar ‘te oud’ voor een lensvervangende operatie!

2. “Een lensvervangende operatie doet pijn”

Een lensvervangingende operatie op zich is niet pijnlijk: uw oog wordt tijdens de operatie plaatselijk verdoofd met behulp van oogdruppels, waardoor u geen pijn voelt. Sommigen ervaren toch een zeker onbehagen; het gaat tenslotte om de ogen. De operatie duurt echter maar 10 tot 15 minuten per oog en is dus relatief snel achter de rug. Veel cliënten zeggen achteraf dat de hele operatie minder erg was dan een bezoek aan de tandarts! Bovendien is de lensvervanging een methode die weinig ongemak geeft na de operatie; de meeste mensen zijn de volgende dag alweer aan het werk.

3.  “Lensvervangende operaties zijn duur”

Een lensvervanging kan als een dure behandeling worden gezien als men alleen naar het totale bedrag kijkt dat u er nu aan uitgeeft. In werkelijkheid is een lensvervanging vaak juist voordelig op de lange termijn, want er zijn geen terugkerende kosten meer voor een bril of lenzen. Bovendien stappen veel mensen met ouderdomsverziendheid over op een multifocale bril. Die is zo duur dat de kosten voor een lensvervanging al in een paar jaar terugverdiend zijn.

4. “Het effect van een lensvervanging is niet blijvend”

De nieuwe lens die in het oog geplaatst wordt, is vervaardigd om minstens 150 jaar te kunnen functioneren. Dat mag je toch een gunstige levensduur noemen. Een lensvervanging kan echter niet voorkomen dat er later oogziekten ontstaan of andere problemen die een vermindering van het gezichtsvermogen met zich meebrengen. De enige oogziekte die door een lensvervanging voorkomen wordt, is grauwe staar (cataract). En dat is niet onbelangrijk, want veruit de meeste mensen krijgen later in hun leven met staar te maken. Na het ondergaan van een lensvervangende operatie kun je de ontwikkeling van grauwe staar voorkomen.

5. “Mijn cilinderafwijking kan niet worden gecorrigeerd met een lensvervanging”

Een veelvoorkomende misvatting is dat je met een lensvervanging geen astigmatisme (ook cilinderafwijking genoemd) kunt corrigeren. Astigmatisme komt meestal voor in combinatie met andere refractie-afwijkingen. Dan worden bij de lensvervanging zogenaamde “torische lenzen” gebruikt, die niet alleen uw astigmatisme corrigeren, maar ook de juiste sterkte hebben voor uw overige refractie-afwijkingen. Als uw astigmatisme na de lensvervanging niet verholpen is, voeren we bij Memira een aanvullende ooglaserbehandeling uit. Deze zit inbegrepen bij de prijs.

6. “Ik kan niet werken na een lensvervanging”

Meestal hoeft men na een lensvervanging niet thuis te blijven van het werk. Sterker nog, de meeste mensen zijn de dag na de operatie alweer aan het werk. De enige uitzondering is als u in een vuile omgeving werkt, omdat het risico op een infectie zo klein mogelijk moet worden gehouden.

Bent u benieuwd of uw ogen geschikt zijn voor een lensvervangende operatie? Zodat u niet meer afhankelijk bent van uw bril of contactlenzen? Maak dan een afspraak bij één van onze klinieken voor een vooronderzoek.

Download informatiebrochure

Ik ben

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen