Zó komt u van uw leesbril af!

Misschien heeft u uw hele leven haviksogen gehad. Nog nooit een bril of contactlenzen aangeraakt. Maar nu u ouder wordt krijgt u moeite met het lezen van de krant en mobiele telefoon. U wordt afhankelijk van uw leesbril, maar dat is niet nodig. Wij vertellen u hoe.

Ouderdomsverziendheid

Het probleem waarmee u te maken hebt, wordt “ouderdomsverziendheid” genoemd, of “presbyopie” in medisch vakjargon. Het treft iedereen vroeg of laat en komt doordat de natuurlijke ooglens verhardt, waardoor het oog moeilijk op korte afstand kan focussen. 

Leesbril, de tijdelijke oplossing

Veel mensen blijven hun zichtprobleem negeren, totdat het niet meer anders kan. U koopt daarom uw eerste leesbril, zonder te weten dat het niet uw laatste zal zijn. Nu kunt u kleine letters op korte afstand lezen, maar over de horizon kijken met een leesbril lukt natuurlijk niet; dan wordt alles wazig. Telkens als u wilt lezen, gaat dus de leesbril op, en weer af als u even opkijkt. De hele dag gaat het zo door: bril op, bril af, bril op, bril af. Door al dat op- en afzetten gebeurt het weleens dat u hem verliest of ergens achterlaat. Daardoor heeft u hem vaak niet bij de hand als u hem écht nodig heeft. Een echte oplossing is die leesbril dus ook niet.

Lensvervanging als permanente oplossing

U heeft vast weleens gehoord dat u moet leren leven met de refractie-afwijking en uw leesbril. Maar niets is minder waar. Met een lensvervangende operatie kunnen we óók ouderdomsverziendheid corrigeren. Bij een zogenaamde lens vervangende behandeling (RLE) wordt de natuurlijke lens vervangen door een nieuwe, artificiële lens, waardoor u opnieuw scherp ziet op korte, gemiddelde en lange afstand. Deze lensvervanging duurt ongeveer 15 minuten per oog. Het herstel gaat zo snel dat u  de volgende dag alweer kunt werken. De lensvervanging is één van de meest voorkomende operaties ter wereld; het gaat om dezelfde ingreep als bij een staaroperatie. Het verschil tussen een lensvervanging (RLE) en een staaroperatie is dat er verschillende soorten lenzen worden ingebracht. Een lensvervanging (RLE) zorgt ervoor dat u een goede gezichtsscherpte krijgt op alle drie de afstanden. Dat houdt in dat u niet alleen een goed gezichtsvermogen krijgt, maar in de toekomst ook geen last zult krijgen van staar.

Feiten over lensvervanging (RLE)

  • De meeste mensen krijgen last van ouderdomsverziendheid rond de leeftijd van 50 jaar.
  • Bij een lensvervanging en een staaroperatie wordt dezelfde methode toegepast, maar bij een lensvervanging wordt gebruikgemaakt van een meer geavanceerde lens, die al uw refractie-afwijkingen voor alle afstanden corrigeert (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme en ouderdomsverziendheid).
  • De meeste mensen krijgen staar als ze ouder worden. Door een lensvervanging wordt niet alleen uw refractie-afwijking verholpen, maar ook voorkomen dat u in de toekomst staar krijgt.
  • Bij drie van de vier personen kan een lensvervanging worden uitgevoerd

Met andere woorden: u hoeft niet met een lensvervanging te wachten tot het niet meer anders kan. Het grote voordeel is dat u de rest van uw leven een goed gezichtsvermogen hebt en geen bril of lenzen meer nodig hebt. Zeg maar vaarwel tegen de leesbril!

Lees ook de ervaring van Arjan. Na 17 leesbrillen was hij het helemaal zat en koos hij voor lensvervanging (RLE).

Welke methode is geschikt voor mij?

Tijdens een vooronderzoek met de oogarts komt u te weten welke methode geschikt is voor u en uw refractie-afwijking. Plan een vooronderzoek in bij een van onze klinieken bij u in de buurt.

Download informatiebrochure

Ik ben

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen