De gele vlek: helpt u om scherp te zien

De gele vlek, of “macula” in het Latijn, is een klein gebied in het midden van het netvlies. In dit gebied zitten de lichtgevoelige cellen het dichtst op elkaar, en het bevat vooral gezichtscellen van een soort die nodig is om kleuren en details te zien (de zogenaamde “kegeltjes”). Wegens de concentratie van lichtgevoelige cellen is de gele vlek het gebied waarmee u het scherpste ziet.

Gele vlek
Gele vlek

Het centrale punt van de gele vlek wordt de fovea genoemd. Dit is een groefje waar onze gezichtsscherpte het allergrootst is. Met behulp van de fovea kunnen we zeer kleine voorwerpen zien.

Een klein maar belangrijk gebied

De gele vlek is slechts 2-3 mm groot, maar is een heel belangrijk onderdeel voor het centrale gezichtsvermogen. Hierdoor kunt u details onderscheiden en activiteiten als bijvoorbeeld lezen uitvoeren. Zonder de gele vlek zou alles er wazig uitzien, wat maakt dat ziekten die dit gebied treffen, bijzonder ernstig zijn.

Veranderingen in de gele vlek

Met de leeftijd kunnen er veranderingen ontstaan. Als deze veranderingen te groot worden, kunnen ze het gezichtsvermogen negatief beïnvloeden. Dan wordt men getroffen door een oogziekte die “macula-degeneratie” heet (ouderdomsveranderingen van de gele vlek). De symptomen kunnen plotseling ontstaan, maar meestal kent de ziekte een langzaam verloop, met een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen. Het centrale gezichtsvermogen wordt getroffen, maar het perifere gezichtsvermogen blijft intact. Daarom wordt men nooit helemaal blind van maculadegeneratie, ook niet in een vergevorderd stadium van de ziekte.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen