De lens – past het brandpunt van het oog op korte afstand aan

De lens bevindt zich achter het regenboogvlies en is één van de lichtbrekende onderdelen van het oog. Hij heeft de vorm van een schijfje en hangt aan dunne draden die bevestigd zijn aan het straallichaam (corpus ciliare). De lens is doorzichtig en heeft geen zenuwen of bloedvaten. Hij wordt gevoed door het kamerwater van het oog.

Lens
Lens

Welke taak heeft de lens?

Als u ergens naar kijkt, komen er door de pupil lichtstralen in uw oog. Deze lichtstralen moeten op één en hetzelfde punt van het netvlies gebroken worden om een scherp beeld te verkrijgen. Als de lichtstralen niet op het netvlies gebroken worden, ontstaat er ook geen brandpunt; het voorwerp waar u naar kijkt, wordt dan wazig.

Het grootste deel van het licht wordt door het hoornvlies gebroken terwijl het zijn weg aflegt in het oog; de rest moet door de lens gebroken worden. De vorm van het hoornvlies is constant, maar de lens is elastisch en heeft het vermogen van vorm te veranderen om de breking van de lichtstralen aan te passen op de korte afstand. Dit aanpassingsvermogen wordt “accommodatie” genoemd. De ringvormige spier in het straallichaam wordt gespannen en zorgt ervoor dat de draden verslappen. Daardoor trekt de elastische lens samen en wordt hij boller, waardoor het brekingsvermogen versterkt wordt. Op die manier kunnen de lichtstralen in plaats van op het netvlies achter het netvlies gebroken worden; anders zou u op korte afstand wazig zien.

Ouderdomsverziendheid

Het accommodatievermogen van de lens neemt af naarmate u ouder wordt. Dit komt doordat hij harder wordt en een groot gedeelte van zijn elasticiteit verliest. Een minder elastische lens kan moeilijker van vorm veranderen om de lichtstralen voldoende te breken als we op korte afstand kijken. Dit wordt meestal merkbaar rond de leeftijd van 40 a 45 jaar en betekent dat er ouderdomsverziendheid optreedt.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen