Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.
Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.
Het hoornvlies, of de cornea in het Latijn, is het doorzichtige vlies dat voor het regenboogvlies en de pupil zit. Het heeft helemaal geen bloedvaten en krijgt zijn voeding van de traanfilm en het kamerwater van het oog. Het is ongeveer een halve millimeter dik en bestaat uit vijf lagen: het epitheel, het Bowmanse membraan, het stroma, het descemet-membraan en het endotheel.
De buitenste laag van het hoornvlies, het epitheel, beschermt het oog tegen vuil en uitwendige schade. In het epitheel worden voortdurend nieuwe cellen gevormd, waardoor deze laag constant vernieuwd wordt. Hierdoor heeft het een heel goed herstelvermogen en geneest uitwendige schade snel. Het epitheel bevat ook veel zenuwen en is zeer gevoelig voor aanraking. Als een vreemd lichaam het hoornvlies aanraakt, veroorzaakt het epitheel een reflex waardoor het ooglid gesloten wordt.
Behalve het beschermen van het oog helpt het hoornvlies ook om het licht te breken dat in het oog binnenkomt. Het is verantwoordelijk voor minimaal tweederde van de lichtbreking. De rest van het licht moet door de ooglens gebroken worden. De lichtstralen moeten op één punt van het netvlies gebroken worden om u de gelegenheid te bieden scherp te zien. Indien ze daarentegen voor of achter het netvlies gebroken worden, heeft dit een onscherp gezichtsvermogen tot gevolg. Daarom is het hoornvlies erg belangrijk om goed te kunnen zien.
Als het hoornvlies ongelijk gekromd is, resulteert dit in astigmatisme (cilinderafwijking), aangezien het licht dan niet op de juiste manier gebroken wordt. Het zorgt er dan voor dat de lichtstralen verspreid worden en het netvlies over een groter gebied raken, waardoor zowel op korte als op lange afstand een wazig beeld kan ontstaan.
Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.
Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.
Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.
Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.