Het netvlies (retina) – waar onze lichtgevoelige cellen zich bevinden

Helemaal achterin het oog bevindt zich het netvlies, een dun vlies aan de binnenkant van de oogbodem. Het is ongeveer 0,5 mm dik en bestaat uit tien lagen, waarvan er drie zenuwcellen en twee synapsen bevatten.

Netvlies
Netvlies

In het netvlies bevinden zich alle miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze cellen vangen het licht op dat het oog binnenkomt als u ergens naar kijkt en registreren het. Vervolgens zetten ze het licht om in zenuwimpulsen die via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd worden. De hersenen ontvangen en interpreteren de informatie. En u wordt zich bewust van het beeld dat zich voor u bevindt.

De lichtstralen

Als u ergens naar kijkt, komen de lichtstralen van datgene waar u naar kijkt het oog binnen. Voor een goed zicht moeten deze lichtstralen gebroken worden en in een punt op het netvlies (het brandpunt/de focus) verzameld worden. Als ze te vroeg (dus vóór het netvlies) of te laat (achter het netvlies) gebroken worden, staat datgene wat u ziet niet in het brandpunt en zult u onduidelijk zien.

De staafjes en kegeltjes van het netvlies

Het netvlies bevat twee soorten lichtgevoelige cellen: de staafjes en de kegeltjes. De staafjes kunnen verschillen in lichtsterkte registreren en helpen u om in zwak licht of duisternis te zien. Grote delen van ons perifere gezichtsveld worden door staafjes geregeld.

De kegeltjes zorgen ervoor dat we kleuren en details kunnen zien. De kegeltjes zijn minder lichtgevoelig dan de staafjes en worden daarom vooral gebruikt als u kijkt bij goede verlichting. Van de kegeltjes zijn er miljoenen minder dan van de staafjes. De meeste kegeltjes bevinden zich in het centrum van het netvlies, waar ze vooral voorkomen in het gebied dat “de gele vlek” genoemd wordt. Hierdoor is de gele vlek het gedeelte van het netvlies waarmee u het scherpste ziet en waarmee u deze tekst kunt lezen. Het scherpe gezichtsveld beslaat een zeer klein percentage van het totale gezichtsveld. Om die reden moet u uw blik verplaatsen voor ieder woord dat u leest. Het gezichtsvermogen neemt snel af buiten het middelpunt van de gele vlek en wordt minder naarmate u meer naar de periferie gaat.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen