Het regenboogvlies (de iris) – past de grootte van de pupil aan

Het regenboogvlies, ook “de iris” genoemd, is een gekleurd weefsel dat zich rond de pupil bevindt, tussen de lens en het hoornvlies.

Regenboogvlies
Regenboogvlies

Het regenboogvlies past de grootte van de pupil aan

Het regenboogvlies zorgt voor de aanpassing van de grootte van de pupil, afhankelijk van de aanwezige lichtintensiteit. Het doet dit met behulp van een kringspier en een radiaire spier. Als het heel licht is, wordt er een reflex geactiveerd die ervoor zorgt dat de kringspier van het regenboogvlies samentrekt om de pupil kleiner te maken en zo minder licht in het oog binnenlaat. Als het donkerder wordt, vergroot de pupil door de radiaire spier om meer licht binnen te laten. Dit alles gebeurt om de lichtgevoelige cellen in het netvlies een optimale hoeveelheid licht te geven.

Uw oogkleur

In het regenboogvlies zit het pigment melanine, dat uw oogkleur bepaalt. Het is dezelfde soort pigment die de huid- en haarkleur bepaalt. De meest voorkomende oogkleuren zijn bruin, blauw en groen, maar de nuances kunnen sterk verschillen. Een hoge concentratie melanine geeft donkerdere ogen, wat het geval is bij mensen met bruine ogen. Een lage concentratie melanine geeft lichtere ogen, wat het geval is bij mensen met blauwe ogen. Mensen met groene ogen hebben een kleine hoeveelheid van het gele pigment lipochroom in combinatie met kenmerken van de blauwe iris.