Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u een allergie heeft of vermoedt dat u een allergie heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Allergie (allergische conjunctivitis)

Allergische conjunctivitis is een soort oogontsteking die kan ontstaan als uw oog in contact is geweest met allergenen. Deze allergenen kunnen onder andere pollen, bontmijt of stof zijn. Bij allergische conjunctivitis worden de ogen rood, jeuken ze hevig en kunnen ze tranen. Het is een lastige, maar ongevaarlijke toestand, die verholpen kan worden met oogdruppels en tabletten.

Konjunktivit är en inflammation i ögats bindhinna som gör ögat rött och irriterat.

Allergenen kunnen reacties in het bindvlies van het oog veroorzaken en ervoor zorgen dat het gaat ontsteken. Dit wordt “allergische conjunctivitis” of “allergische bindvliesontsteking” genoemd. Het is een ongevaarlijke toestand, die geen blijvende schade toebrengt aan het oog of het gezichtsvermogen. Een langdurige bindvliesontsteking kan echter zeer vervelend zijn.

Oorzaken van allergie

Bij allergische conjunctivitis reageert het oog op een stof die het lichaam als bedreigend ervaart. Het lichaam scheidt dan een stof af die het immuunsysteem activeert dat het lichaam verdedigt. Deze stof wordt “histamine” genoemd en veroorzaakt de symptomen bij een allergische bindvliesontsteking. Deze allergische reactie is een overgevoeligheid die ook bij mensen zonder bekende allergie kan ontstaan.

Enkele veel voorkomende allergenen waarop het oog kan reageren, zijn pollen en bontmijt, maar er kunnen ook reacties ontstaan bij contact met schimmelsporen, stof of chemische stoffen.

Symptomen

Bij allergische conjunctivitis wordt het bindvlies rood en zwelt het op. De ogen kunnen tranen, pijn doen en hevig jeuken. Vooral jeuk is een karakteristiek symptoom voor allergische conjunctivitis, meer dan voor een oogontsteking die ergens anders door veroorzaakt wordt.

Lichtgevoeligheid is ook een symptoom dat bij allergische conjunctivitis kan voorkomen.

Behandeling

De symptomen kunnen vaak verholpen worden met allergie verlichtende oogdruppels of tabletten, zogenaamde “antihistamines”. Pollenallergie hoeft alleen in het desbetreffende seizoen behandeld te worden. Reacties op bontmijt, stof en schimmelsporen kunnen op elk moment in het jaar ontstaan, maar vereisten niet altijd een behandeling.

Contact vermijden met de stoffen waarvoor u overgevoelig bent is de beste manier om allergische conjunctivitis te voorkomen.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen