Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u blefaritis (geïrriteerde oogleden) heeft of vermoedt dat u blefaritis heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Blefaritis (geïrriteerde oogleden)

Blefaritis is een ooglidontsteking waardoor de randen van de oogleden rood, geïrriteerd en opgezwollen kunnen worden. Ooglidontsteking komt vaker voor bij oudere mensen en mensen met een gevoelige huid. De symptomen kunnen langdurig en terugkerend zijn, maar door zorgvuldige reiniging van de randen van de oogleden kan de aandoening verholpen worden.

Blefarit gör ögonlockskanterna röda, irriterade och svullna.

Blefaritis komt voor op alle leeftijden. Maar oudere mensen en mensen met een droge en gevoelige huid lopen meer risico om erdoor getroffen te worden. Huidziekten, bijvoorbeeld rosacea, zijn ook een factor waardoor het risico op ooglidontsteking toeneemt.

Oorzaken van blefaritis

Blefaritis is een chronische infectie die kan voortkomen uit een disbalans in de traanfilm van het oog en/of door huidbacteriën. Deze toestand ontstaat vaak bij mensen met eczeem. In uw ooglidranden zitten kleine klieren, die vloeistof produceren om de buitenkant van de ogen en de binnenkant van de oogleden te smeren. Als u getroffen wordt door blefaritis, raken deze klieren verstopt. Dit heeft disbalans en irritatie bij de randen van de oogleden tot gevolg. Door reiniging van de ooglidranden gaan de klieren weer open en kan deze toestand verbeteren.

Symptomen

Blefaritis treft meestal beide ogen, ook al is het soms meer voelbaar in één oog. De ooglidranden worden vaak rood en opgezwollen en soms ontstaan er korstjes ter hoogte van de wimpers. Een schurend en branderig gevoel is het meest voorkomende symptoom. Maar de ogen kunnen ook tranen en korrelig of droog aanvoelen.

Ooglidontstekingen kunnen zich naar het bindvlies van het oog uitbreiden en bindvliesontsteking (conjunctivitis) veroorzaken. Daarom is het belangrijk blefaritis te behandelen zodra er symptomen optreden.

Behandeling

Blefaritis wordt in de eerste plaats behandeld door de ooglidranden te reinigen. Dit is iets dat u zelf thuis kunt doen door de ogen eerst met een vochtige en schone handdoek of een kompres te deppen. Doe vervolgens enkele druppels niet-geparfumeerde babyshampoo in lauw water en reinig de randen van uw oogleden met een wattenstaafje. Strijk met het wattenstaafje van de binnenste naar de buitenste ooghoek, zowel boven- als onderaan de ooglidrand. Na de reiniging smeert u oogzalf op de randen van de oogleden. Doe dit met uw vingertop, maar zorg ervoor dat uw vinger schoon is.

Aangezien deze ziekte chronisch is, verhelpt de behandeling de toestand meestal niet volledig. U moet er rekening mee houden dat u de behandeling moet herhalen om de symptomen te verminderen.

Indien de ontsteking niet verdwijnt en niet verbetert, kan een behandeling met geneesmiddelen nodig zijn.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen