Oogaandoeningen
Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u conjunctivitis heeft of vermoedt dat u dit heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Conjunctivitis

Conjunctivitis is een ontsteking in het bindvlies van het oog die rode, tranende en geïrriteerde ogen veroorzaakt. Het is een normale oogaandoening die in veel gevallen vanzelf overgaat. Soms is behandeling vereist. Veel voorkomende oorzaken van conjunctivitis zijn virus- en bacterie-infecties en allergie.

Konjunktivit är en inflammation i ögats bindhinna som gör ögat rött och irriterat.

Het bindvlies is een slijmvlies dat als functie heeft het oog en de binnenkant van het ooglid vochtig te houden. Als het bindvlies ontstoken raakt, worden de ogen rood, geïrriteerd en gaan ze vaak tranen. Dan bent u getroffen door conjunctivitis, soms ook “bindvliesontsteking” genoemd.

Oorzaken van conjunctivitis

Conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben. Een vaak voorkomende oorzaak zijn virus- of bacterie-infecties. Conjunctivitis kan van een hand naar het oog overgaan, of kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een handdoek of oogmake-up. Deze soort conjunctivitis wordt vaak ook “oogontsteking” genoemd.

Allergie, droge ogen en ooglidontsteking (blefaritis) zijn andere oorzaken van conjunctivitis.

Symptomen

De symptomen kunnen verschillend zijn, afhankelijk van de achterliggende oorzaak van de bindvliesontsteking.

Als u een infectie krijgt die door een virus of bacteriën veroorzaakt wordt, worden uw ogen rood, gaan ze tranen en kunnen ze plakkerig worden door etter. U kunt ook een schurend gevoel in uw ogen krijgen als u knippert. Deze soort conjunctivitis komt vaak voor als gevolg van een verkoudheid.

Bij allergische conjunctivitis worden de ogen rood, jeuken ze vaak hevig en kan er een zwelling ontstaan, maar bij allergie zit er geen etter in de ogen.

Als uw ogen te weinig traanvocht produceren, krijgt u droge ogen die ook conjunctivitis kunnen veroorzaken. In dat geval voelen de ogen meestal geïrriteerd aan en worden ze gauw rood.

Als u conjunctivitis hebt ten gevolge van een ooglidontsteking, voelen de ogen meestal geïrriteerd en korrelig aan.

Behandeling

Een bindvliesontsteking die door virussen of bacteriën is veroorzaakt, gaat meestal binnen een week vanzelf over. Verzorging in de vorm van reiniging met lauw water en een schone handdoek of een kompres kan helpen om de ontsteking te verlichten. Indien de ontsteking erger wordt of niet overgaat, moet u contact opnemen met de oogarts en een onderzoek laten uitvoeren. Bij een bacteriële infectie kan een behandeling met antibiotica opgestart worden. Het is een goed idee na een conjunctivitis andere oogmake-up te gebruiken.

Indien de conjunctivitis een gevolg is van allergie, kunt u deze behandelen met vrij verkrijgbare oogdruppels en tabletten tegen allergie.

Problemen met droge en geïrriteerde ogen kunnen behandeld worden met oogdruppels die ook zonder recept in de apotheek verkrijgbaar zijn.

Bindvliesontsteking die door een ooglidontsteking veroorzaakt is, wordt voornamelijk behandeld door de randen van de oogleden te reinigen.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen