Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u een droge ogen heeft of vermoedt dat u ze heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Droge ogen

Droge ogen zijn een normale aandoening die meestal veroorzaakt wordt doordat de ogen te weinig traanvocht produceren of doordat er te veel traanfilm verdampt. Het probleem komt meer voor bij oudere mensen, maar kan mensen op iedere leeftijd treffen. Typische symptomen zijn vermoeide, geïrriteerd en tranende ogen. De klachten zijn vaak chronisch, maar kunnen grotendeels verholpen worden door een juiste behandeling.

Torra ögon är ofta trötta, irriterade och rinniga.

Kleine klieren in uw ooglid en oogholten produceren traanvocht. Dit vocht moet zich als een dunne laag over het oppervlak van het oog verspreiden. Deze laag wordt meestal “traanfilm” genoemd. De traanfilm is een samenstelling van water en vet. Die helpt om het oog vochtig te houden en te beschermen tegen vuil en infecties. Het vet voorkomt dat de traanfilm verdampt. Als de klieren te weinig traanvocht produceren, of als het traanvocht onvoldoende voedend is, kunnen de ogen droog en geïrriteerd worden.

Oorzaken van droge ogen

Met de leeftijd neemt de traanproductie af. Daarom komen problemen met droge ogen vaker bij oudere mensen voor. Ook de samenstelling van de stoffen in het traanvocht kan minder van kwaliteit worden. Zo kan het ongunstig zijn voor de traanfilm dat de klieren in de randen van de oogleden, die de vetstoffen voor de traanfilm produceren, verstopt raken. Hierdoor wordt de hoeveelheid vet in de traanfilm kleiner, waardoor het gemakkelijker verdampt.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • ziekten, bijvoorbeeld die het syndroom van Sjögren
  • bijwerkingen van sommige geneesmiddelen
  • een droge of tochtige omgeving
  • activiteiten die inspannend zijn voor de ogen en leiden tot een verminderde knipperfrequentie, bijvoorbeeld werk bij een computerscherm

Symptomen

Enkele symptomen van droge ogen zijn een vermoeid en geïrriteerd gevoel. U kunt een schurend of korrelig gevoel krijgen als u met uw oog knippert. De ogen kunnen tranen en u kunt gevoelig zijn voor sterk licht. Sommige mensen ervaren ook dat hun gezichtsvermogen wazig wordt. Dit komt door droge vlekjes op het oogoppervlak.

Verdroogde ogen kunnen ook meer gaan tranen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is een manier van het oog om te proberen de droogte te verhelpen. Deze tranen zijn echter niet van dezelfde kwaliteit (ze bevatten geen vet) als de tranen die normaal geproduceerd worden. Daarom helpen ze niet om het oog te herstellen van de uitdroging; ze lopen alleen uit het oog. Soms kunnen droge ogen leiden tot een ontsteking of het ontstaan van wondjes.

Behandeling

Problemen met droge ogen zijn vaak chronisch, maar kunnen op verschillende manieren verminderd worden. Dit kan onder andere door gebruik te maken van traanvervangers. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar in de vorm van oogdruppels of zalf. Als er in de traanfilm een gebrek is aan vetstoffen, kan een warmtebehandeling of reiniging van de randen van de oogleden helpen. Is het probleem de hoeveelheid traanvocht, dan kan het helpen om kleine plugjes in de traankanalen aan te brengen. Hierdoor vermindert de afvoer van het traanvocht. Voedingssupplementen als omega 3 (bijvoorbeeld in lijnzaadolie) en de handhaving van een algemene goede vloeistofbalans in het lichaam zijn ook nuttig. Deze kunnen namelijk een gunstige invloed hebben op droge ogen. Soms kunnen knipperoefeningen en bewustwording van de knipperfrequentie helpen. Bij ernstige problemen kunt u voor geneesmiddelen op recept in aanmerking komen. Het is altijd de moeite waard de oorzaak van uw klachten te achterhalen.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen