Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u keratitis heeft of vermoedt dat u keratitis heeft, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Keratitis

Keratitis is een ontsteking in het hoornvlies, die meestal ontstaat als gevolg van een infectie. Vaak voorkomende symptomen zijn pijn, toegenomen traanvorming, verminderd gezichtsvermogen en lichtgevoeligheid in het aangetaste oog. Deze aandoening lijkt veel op een gewone oogontsteking. Maar er kan een behandeling nodig zijn om te voorkomen dat uw gezichtsvermogen permanent verminderd wordt.

Keratitis

Keratitis kan in beide ogen ontstaan, maar het is gebruikelijk dat slechts één oog getroffen wordt.

In veel gevallen is de ontsteking behandelbaar en leidt deze niet tot een permanente vermindering van het gezichtsvermogen. Maar een ernstige ontsteking kan littekenvorming op het hoornvlies veroorzaken. Dit wordt een “hoornvlieslitteken” genoemd en kan een vermindering van het gezichtsvermogen veroorzaken, afhankelijk van de omvang van het litteken en de plaats op het hoornvlies.

Oorzaken van keratitis

De meest voorkomende oorzaak van keratitis is een infectie die door bacteriën of een virus veroorzaakt wordt. De hoornvliesontsteking kan ook een gevolg zijn van schimmels, maar dat komt minder vaak voor.

Keratitis kan ook ontstaan als gevolg van uitwendige schade aan het oog, omdat de buitenlaag van het hoornvlies dan beschadigd kan zijn. Normaal gesproken houdt de buitenlaag bacteriën buiten, maar als het beschadigd is, kunnen bacteriën gemakkelijker binnenkomen en zich daar vestigen.

Andere oorzaken die invloed kunnen hebben op het ontstaan zijn sommige ziekten, het dragen van contactlenzen, droge ogen of blootstelling aan zonlicht.

Symptomen

Bij keratitis wordt het oog rood en pijnlijk en kunt u het gevoel hebben dat er een vreemd voorwerp in uw oog zit. Het oog kan ook tranen en u kunt gevoelig zijn voor fel licht. Ook uw zicht kan invloed ondervinden en wazig of troebel worden.

In het begin lijken de symptomen sterk op die van een gewone oogontsteking, waardoor het moeilijk kan zijn om te weten te komen dat u aan keratitis lijdt. Een verminderd gezichtsvermogen en pijn zijn vaak voorkomende symptomen.

Behandeling

Vermoed u dat u keratitis hebt? Neem dan snel contact op met een oogarts of kliniek, zodat een geschikte behandeling kan worden opgestart.

Keratitis die door een bacteriële infectie wordt veroorzaakt, kan met antibioticadruppels behandeld worden. Als een herpesvirus de oorzaak is, kunnen antivirusoogdruppels en tabletten helpen, maar de keratitis kan opnieuw oplaaien. Keratitis die door acanthamoeba veroorzaakt is, kan resistent zijn tegen behandeling. Bij virusinfecties kunnen soms ook bacterie-dodende oogdruppels gebruikt worden. Dit om te voorkomen dat de hoornvliesontsteking door bacteriën verergerd wordt.

Als de ontsteking zo uitgebreid is dat er een hoornvlieslitteken achterblijft, kan dit litteken in sommige gevallen met een laser behandeld worden om het gezichtsvermogen te verbeteren. In buitengewoon ernstige gevallen kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen