Oogaandoeningen Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u nastaar heeft of vermoedt dat u nastaar hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Nastaar

Na een lensvervanging kan het zicht wazig worden wegens nastaar achter de nieuwe lens. Dit komt door de aangroei van cellen in het lenskapsel. Hierdoor wordt de lens troebel en verslechtert het gezichtsvermogen. Nastaar kan behandeld worden met een snelle en pijnloze laserbehandeling.

Efterstarr gör linskapseln grumlig och synen suddig.

Als u staar heeft, wordt tijdens een staaroperatie uw natuurlijke ooglens verwisseld met een kunstlens. Een lensvervanging kan ook dienen om andere refractie-afwijkingen te corrigeren. Bijvoorbeeld ouderdomsverziendheid, bijziendheid, verziendheid en astigmatisme (cilinderafwijking). De operatie komt erop neer dat de natuurlijke lens van het oog wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe kunstlens. Deze kunstlens wordt in het kapsel van de natuurlijke lens geplaatst.

In sommige gevallen kan het kapsel waarin de nieuwe de lens zit, troebel worden. Dan lijdt u aan nastaar. Dat is niet hetzelfde als grauwe staar. Het betekent ook niet dat er bij de lensvervangende operatie een fout is gemaakt. Het verwijderen van nastaar is overigens volkomen pijnloos.

Oorzaken van nastaar

De natuurlijke lens van het oog zit in een kapsel. Bij een lensvervanging wordt vooraan in het dunne vlies waaruit het kapsel bestaat een opening gemaakt, om de natuurlijke lens eruit te kunnen halen. Het grootste deel van het kapsel blijft echter zitten en de nieuwe lens wordt in het kapsel aangebracht. In het kapsel zitten cellen die zich in geval van nastaar vermenigvuldigd hebben. Een toename van epitheelcellen maakt het kapsel troebel. Hierdoor komen lichtstralen er moeilijker doorheen.

Symptomen

Nastaar uit zich op dezelfde manier als grauwe staar, dat wil zeggen door een geleidelijke achteruitgang van het gezichtsvermogen. U ziet waziger met onduidelijkere contouren. Ook kunt u lichtgevoelig worden en krijgt u meer moeite om afstanden in te schatten. Soms treden de symptomen snel na de operatie op, maar meestal duurt het jaren voor ze ontstaan.

Behandeling

Nastaar kan eenvoudig behandeld worden met een zogenaamde YAG-laser. Hiermee wordt een opening gemaakt in de achterzijde van het kapsel, zodat de cellen die het zicht wazig maken kunnen worden verwijderd. De behandeling neemt enkele minuten in beslag en is pijnloos. Na de behandeling wordt het gezichtsvermogen hersteld naar dezelfde kwaliteit als vóór de lensvervanging.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen