Oogaandoeningen
Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit. Als u een oogzenuwontsteking (neuritis optica) hebt of vermoedt dat u dit hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij een van onze Bergman Clinics | Ogen vestigingen.

Oogzenuwontsteking (neuritis optica)

Een ontsteking in de oogzenuw tast meestal slechts één oog aan en heeft tot resultaat dat het gezichtsvermogen van dat oog vermindert. De achteruitgang wordt snel duidelijk, maar de mate waarin het gezichtsvermogen vermindert kan van geval tot geval verschillen. U kunt wazig zien, minder goed kleuren onderscheiden en het oog kan gevoelig zijn als u het aanraakt. Een oogzenuwontsteking gaat vaak vanzelf over en er is geen blijvende schade van het gezichtsvermogen.

Synnerven leder synintrycken till syncentrum i hjärnan.

Oogzenuwontsteking, ook “neuritis optica” genoemd, is een toestand die een plotse vermindering van het gezichtsvermogen in het aangetaste oog veroorzaakt.

De functie van de oogzenuw is het transporteren van visuele indrukken van het oog naar de hersenen. Als de lichtstralen in het oog terechtkomen, reageren de lichtgevoelige cellen en sturen ze zenuwimpulsen naar de hersenen via de oogzenuw. In de hersenen wordt de informatie geïnterpreteerd en worden er beelden gevormd van datgene wat we zien. Als er in de oogzenuw een ontsteking ontstaat, kan die de visuele indrukken niet op de juiste manier doorgeven, wat resulteert in een vermindering van het gezichtsvermogen.

Oorzaken van een oogzenuwontsteking

Oogzenuwontsteking treft vaker vrouwen dan mannen, maar de exacte oorzaak van de ontsteking is nog niet helemaal duidelijk. In sommige gevallen is er echter een verband te zien tussen de oogzenuwontsteking en andere infecties of ontstekingsziekten waaraan het lichaam wordt blootgesteld. Andere ziekten kunnen een uitlokkende factor zijn, maar een oogzenuwontsteking kan ook op zichzelf ontstaan.

Een oogzenuwontsteking kan ook verband houden met de ziekte multiple sclerose (MS).

Symptomen

Bij een ontsteking van de oogzenuw vermindert het gezichtsvermogen van het aangetaste oog, maar de mate van achteruitgang kan van persoon tot persoon verschillen. Het verloop is snel en de vermindering van het gezichtsvermogen wordt al binnen enkele dagen duidelijk, en soms nog sneller.

Bepaalde delen van het gezichtsveld kunnen wegvallen of wazig worden. Vaak kan men slechter kleuren onderscheiden, wat extra opvalt als slechts één oog is aangetast.

Het oog kan ook gevoelig zijn en pijn doen als het wordt aangeraakt.

Behandeling

Een oogzenuwontsteking gaat vaak vanzelf over. Het risico op permanente gezichtsschade is klein zolang de ontsteking niet meerdere malen terugkomt.

Soms kan een behandeling met cortisonen worden opgestart om te proberen de ontsteking minder ernstig te maken. Het is nog niet duidelijk of dit goede resultaten geeft.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen