Bijziendheid (myopie)

Bijziendheid, of myopie, is een refractie-afwijking waardoor u slecht ziet in de verte, maar wel goed zicht hebt op de korte afstand. De refractie-afwijking ontstaat doordat lichtstralen die het oog binnenkomen, te veel gebroken worden vóór ze het netvlies bereiken.

Bijziendheid is tot op zekere hoogte erfelijk en kan soms al in de kindertijd ontdekt worden. De refractie-afwijking neemt vooral toe in de tienertijd, aangezien het oog dan voortdurend groeit. Op volwassen leeftijd wordt de bijziendheid meestal gestabiliseerd.

Het aantal bijziende personen in Azië en de westerse wereld is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen. Aangenomen wordt dat dit te maken heeft met de toename van oogbelastende activiteiten op korte afstand, zoals het werken achter een computer.

Waarom is iemand bijziend?

Als u ergens naar kijkt, komen de lichtstralen van het voorwerp het oog binnen. Eerst gaan ze langs het hoornvlies, vervolgens langs de ooglens, om uiteindelijk de lichtgevoelige cellen van het netvlies, helemaal achterin het oog, te bereiken. De lichtstralen moeten gebroken worden en verzamelen in een punt op het netvlies, aangezien op dit brekingspunt de gezichtsscherpte ontstaat. Het voorwerp waarop u uw blik vestigt, wordt dan helder en duidelijk waargenomen.

Vid normal syn bryts ljusstrålarna till en punkt på näthinnan.
Normaal gezichtsvermogen.

Bij refractie-afwijkingen wordt het licht niet op één punt op het netvlies gefocust, maar raken de lichtstralen het netvlies over een groter gebied.

Bij bijziendheid worden de lichtstralen een stukje vóór het netvlies gebroken, waardoor het brandpunt op enige afstand van de lichtgevoelige cellen in het netvlies belandt. Hierdoor ziet u wazig op grote afstand, maar duidelijk op korte afstand. Dit komt omdat de lichtstralen van voorwerpen in de nabijheid een sterkere breking vereisen om op het netvlies te focussen.

Vid närsynthet bryts ljusstrålarna framför näthinnan.
Bijziendheid.

Het hoornvlies en de natuurlijke lens van het oog zijn de onderdelen die verantwoordelijk zijn voor de breking van het licht. Bij bijziendheid is het lichtbrekende vermogen hiervan te sterk ten opzichte van de lengte van het oog, waardoor de lichtstralen te veel gebroken worden. Dit komt meestal doordat het oog wat langer is dan normaal, maar het kan ook komen doordat het hoornvlies te veel gekromd is en/of de natuurlijke lens te sterk is.

Bijziendheid meten

Refractie-afwijkingen worden uitgedrukt in zogenaamde “dioptrieën”. Het aantal dioptrieën weerspiegelt de sterkte die nodig is voor een correcte breking van het licht. Bij bijziendheid is de breking te sterk en moet hij dus verminderd worden voor een juiste breking van de lichtstralen. Daarom is het aantal dioptrieën bij bijziendheid negatief. Lichte bijziendheid wordt aangegeven met een dioptrie tot -3. Matige bijziendheid gaat tot -6 dioptrieën. Bij een dioptrie van -6 of meer is sprake van ernstige bijziendheid.

Correctie van bijziendheid

Veel mensen kiezen ervoor om bijziendheid te corrigeren met behulp van een bril of contactlenzen met een bepaalde sterkte (het dioptriecijfer). Vindt u het lastig om een bril of lenzen te dragen? Dan kan een behandeling ter correctie van het gezichtsvermogen een uitstekend alternatief zijn. Hierbij wordt de refractie-afwijking weggenomen, zodat u niet langer afhankelijk hoeft te zijn van een bril of lenzen. De behandelingsmethodes verschillen op basis van uw refractie-afwijking en de vooruitzichten voor uw ogen.

Bij een ooglaserbehandeling wordt de vorm van het hoornvlies veranderd om de refractie-afwijking te corrigeren. Een andere optie is lensimplantaten. Bij alle methodes wordt ervan uitgegaan dat de bijziendheid verdwijnt doordat de lichtstralen op de juiste manier op het netvlies gebroken worden.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen