Ouderdomsverziendheid (presbyopie)

Ouderdomsverziendheid verschijnt naarmate u ouder wordt en zorgt ervoor dat u op korte afstand slechter ziet. Lezen en focussen op details en voorwerpen dichtbij wordt moeilijker aangezien u waziger ziet. Dit komt doordat de lens in het oog verhardt en geleidelijk zijn vermogen verliest om de scherpte op korte afstand in te stellen.

Ouderdomsverziendheid, of presbyopie, komt meestal geleidelijk na de veertigjarige leeftijd. Het is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en gebeurt ongeacht eventuele eerdere refractie-afwijkingen.

Waarom treedt ouderdomsverziendheid op?

Als u ergens naar kijkt, komen de lichtstralen van het voorwerp het oog binnen door de pupil. Het licht gaat eerst langs het hoornvlies, vervolgens langs de ooglens, om uiteindelijk de lichtgevoelige cellen van het netvlies, helemaal achter in het oog, te bereiken. De lichtstralen moeten gebroken en verzameld worden. Met andere woorden; gefocust op één punt op het netvlies binnenkomen om scherp te kunnen zien. Het voorwerp waarop u uw blik vestigt, wordt dan helder en duidelijk waargenomen.

Vid normal syn bryts ljusstrålarna till en punkt på näthinnan.
Normaal gezichtsvermogen.

De twee lichtbrekende onderdelen van het oog zijn het hoornvlies en de lens. Bij jongeren is de lens elastisch en heeft hij dus het vermogen om te accommoderen. Dat betekent dat hij zo van vorm verandert dat de lichtstralen op het netvlies kunnen worden gefocust als men op korte afstand ziet, ook al is er dan een sterkere lichtbreking nodig dan als men op grote afstand ziet. Deze aanpassing gebeurt bliksemsnel terwijl de blik tussen verschillende afstanden wisselt.

Als we de veertigjarige leeftijd bereiken, begint de lens te verharden en vermindert het vermogen om te accommoderen. Deze achteruitgang verloopt geleidelijk tot de zestigjarige leeftijd. Hoe harder de lens wordt, des te moeilijker wordt het om de lichtstralen zo te focussen dat ze op het netvlies gebroken worden. In plaats daarvan worden de lichtstralen achter het netvlies gebroken als u op korte afstand naar voorwerpen kijkt. Dit heeft tot gevolg dat alles op korte afstand wazig wordt waargenomen.

Vid ålderssynthet har linsen blivit stel och kan inte anpassa skärpan från objekt på nära avstånd.
Ouderdomsverziendheid.

Meting in dioptrieën

Evenals verziendheid en bijziendheid wordt ook ouderdomsverziendheid in dioptrieën gemeten. Dat is een meeteenheid voor het lichtbrekende vermogen van het oog. Het dioptriecijfer geeft de sterkte aan die nodig is om de refractie-afwijking te corrigeren. Bij ouderdomsverziendheid moet het lichtbrekende vermogen van het oog versterkt worden met een positieve sterkte. Omdat de lens niet meer in staat is de lichtstralen op korte afstand voldoende te breken. Een positieve sterkte helpt de lichtstralen dus op de juiste wijze te breken, zodat het brandpunt op het netvlies belandt in plaats van erachter.

Correctie van ouderdomsverziendheid

Als u geen andere refractie-afwijking hebt dan ouderdomsverziendheid, kan een leesbril u helpen om op korte afstand beter te zien. Als u eerder al andere refractie-afwijkingen had, kunnen lenzen of een bril met multifocale glazen een goed alternatief zijn. Deze hulpmiddelen hebben meerdere brandpunten, waardoor u op verschillende afstanden goed kunt zien.

Als u liever geen bril of lenzen gebruikt, kan een lensvervangende operatie (RLE) een goed alternatief zijn. Dan wordt de oude, harde lens uit het oog genomen en vervangen door een nieuwe kunstlens. Met deze methode kunnen meteen ook andere refractie-afwijkingen gecorrigeerd worden.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Hebt u oogklachten?

Memira by Bergman Clinics voert alleen behandelingen ter correctie van het gezichtsvermogen uit (die de cliënt zelf betaalt – zie onze prijslijsten). Echter kunt u bij een van onze vestigingen Bergman Clinics | Ogen wel terecht voor de behandeling van oogproblemen.

Als u een oogaandoening hebt of vermoedt dat u een oogziekte hebt, neemt u dan contact op met uw huisarts. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u vervolgens een afspraak maken bij Bergman Clinics | Ogen. Ga voor meer informatie over Bergman Clinics | Ogen en de verschillende vestigingen naar www.bergmanclinics.nl/ogen.

Veelgestelde vragen