Ooglaseren of contactlenzen?

Voor wie geen bril wil dragen, zijn contactlenzen en een ooglaserbehandeling beproefde alternatieven. We hebben een korte vergelijking gemaakt, zodat u beter kunt bepalen wat voor u het geschiktst is.

Hoe goed is uw gezichtsvermogen?

Welke hulpmiddelen u ook gebruikt, het is soms moeilijk om het perfecte gezichtsvermogen te krijgen dat u zonder refractie-afwijking zou hebben. Het doel van zowel contactlenzen als een ooglaserbehandeling is dat u hetzelfde gezichtsvermogen krijgt als met een zo goed mogelijke bril.

Een voordeel van contactlenzen is dat u de sterkte gemakkelijk kunt veranderen als uw gezichtsvermogen op termijn verandert. Indien u een ooglaserbehandeling wilt laten uitvoeren, is een nauwkeurig onderzoek, waarbij wordt vastgesteld of uw gezichtsvermogen stabiel is, van het grootste belang. Als u geopereerd wordt terwijl uw gezichtsvermogen nog verandert, kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Als uw gezichtsvermogen nog verandert, wordt dit vastgesteld tijdens het onderzoek dat aan de behandeling voorafgaat.

Je hoort weleens dat het resultaat van een laserbehandeling niet blijvend is. Veel mensen verwarren dit met de ouderdomsverziendheid waar je vanaf de leeftijd van 50 jaar last van krijgt. Ouderdomsverziendheid treft iedereen, ongeacht het gebruikte hulpmiddel voor het gezichtsvermogen en of je nu een ooglaserbehandeling hebt laten uitvoeren of niet. Dit probleem kan behandeld worden met een methode die “lensvervanging” genoemd wordt. Het resultaat van een lensvervanging is permanent en blijft het hele leven bestaan. Een lensvervanging kan alleen worden uitgevoerd bij mensen die al ouderdomsverziendheid hebben.

ögonlaser pris risker

 

Hoe praktisch zijn ooglaserbehandelingen en contactlenzen?

Contactlenzen zijn in veel gevallen praktischer dan een bril, bv. bij sport of andere activiteiten. Een nadeel is dat goede hygiëne vereist is en dat het niet raadzaam is om met contactlenzen te zwemmen of in bad te gaan. Bovendien bestaat het risico dat u uw lenzen verliest. Daarom is een ooglaserbehandeling een goed alternatief bij veel lichamelijke activiteiten. Na een ooglaserbehandeling kunt u alles doen wat mensen zonder refractie-afwijking ook kunnen, want uw refractie-afwijking is dan gecorrigeerd. Als het om een praktische oplossing gaat, wint de ooglaserbehandeling het dus meestal van contactlenzen.

Hoeveel kost een ooglaserbehandeling in vergelijking met contactlenzen?

Een ooglaserbehandeling kost minimaal € 1.798. De tegenwoordig meestvoorkomende methode, SMILE,  kost € 3.998. Contactlenzen kosten meestal tussen de €20 en €60 per maand, afhankelijk van het type lenzen. Op korte termijn zijn contactlenzen goedkoper, maar na enkele jaren wordt dit een duurder alternatief dan ooglaserbehandeling, omdat het terugkerende kosten zijn. Als u zich een ooglaserbehandeling kunt veroorloven, spaart u op lange termijn dus geld uit.

Meestal moeten lensdragers ter aanvulling een bril gebruiken, omdat veel mensen door lenzen vermoeide of droge en rode ogen krijgen. Bij het vergelijken van de prijzen moet dus ook rekening worden gehouden met de kosten voor een bril.

Risico’s bij ooglaserbehandeling in vergelijking met lenzen

Zowel het gebruik van contactlenzen als het laten uitvoeren van een ooglaserbehandeling brengt bepaalde risico’s met zich mee, ook al komen ernstige complicaties in beide gevallen zelden voor. Bij contactlenzen is een veel voorkomend probleem dat de lenzen onvoldoende schoongemaakt worden, wat aanleiding geeft tot oogirritatie of – in het ergste geval – tot oogontsteking. Oogontstekingen kunnen op hun beurt met zich meebrengen dat de ogen droger aanvoelen, wat het moeilijker maakt om contactlenzen te gebruiken nadat de ontsteking genezen is.

Bij een ooglaserbehandeling zijn de meest voorkomende problemen lichtspreiding (wat na enige tijd verdwijnt) en het feit dat de ogen droger aanvoelen dan vóór de laserbehandeling. Indien u zeer droge ogen hebt, zijn een ooglaserbehandeling en contactlenzen niet geschikt voor u.

Er bestaan verschillende ooglasermethodes. SMILE en Lasik zijn bijvoorbeeld niet pijnlijk, maar sommige mensen ervaren een onbehaaglijk gevoel tijdens de behandeling. Nadien kunnen de ogen nog vier tot vijf uur branderig en geïrriteerd aanvoelen; daarna gaat het over. Andere methodes kunnen gedurende een korte tijd na de behandeling veel pijn en sterke lichtgevoeligheid met zich meebrengen. Bij Memira kiezen we altijd de methode die voor uw oog het geschiktst is en zo min mogelijk pijn veroorzaakt.

Conclusie: wat moet ik kiezen?

Zowel contactlenzen als een ooglaserbehandeling zijn volwaardige alternatieven voor een bril, op voorwaarde dat uw gezichtsvermogen stabiel is en u niet zeer droge ogen hebt. Wat u kiest, hangt af van uw activiteiten en uw financiële mogelijkheden. Wat de risico’s betreft, zijn contactlenzen en een ooglaserbehandeling gelijkwaardig.

Download informatiebrochure

Ik ben
Ik wil graag telefonisch benaderd worden voor meer informatie of het inplannen van een vooronderzoek.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen