Ooglaseren of contactlenzen?

Voor wie geen bril wil dragen, zijn contactlenzen en een ooglaserbehandeling beproefde alternatieven. We hebben een beknopte vergelijking gemaakt, zodat u beter kunt bepalen wat voor u het geschiktst is.

Hoe goed is uw gezichtsvermogen?

Welke hulpmiddelen u ook gebruikt, het is soms moeilijk om het perfecte gezichtsvermogen te krijgen dat u zonder refractie-afwijking zou hebben. Het doel van zowel contactlenzen als een ooglaserbehandeling is dat u hetzelfde gezichtsvermogen krijgt als met een zo goed mogelijke bril.

Wisselen van sterktes

Een voordeel van contactlenzen is dat u de sterkte gemakkelijk kunt veranderen als uw gezichtsvermogen op termijn verandert. U gaat periodiek naar een opticien om uw oogsterkte te meten, en kunt dus de sterkte van uw contactlenzen daar op aanpassen. Bij een ooglaserbehandeling gaat dat wat lastiger. Indien u een ooglaserbehandeling wilt laten uitvoeren, is net zoals bij contactlenzen een nauwkeurig onderzoek nodig. Hierbij wordt dan ook  vastgesteld of uw gezichtsvermogen stabiel is. Als u geopereerd wordt terwijl uw gezichtsvermogen nog verandert, kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Als uw gezichtsvermogen nog verandert, wordt dit vastgesteld tijdens het onderzoek dat aan de behandeling voorafgaat.

Zicht bij ouderdomsverziendheid

Ouderdomsverziendheid treft iedereen vanaf de leeftijd van 50 jaar, ongeacht het gebruikte hulpmiddel voor het gezichtsvermogen en of je nu een ooglaserbehandeling hebt laten uitvoeren of niet. Dit probleem kan behandeld worden met een methode die “lensvervanging” genoemd wordt. Het resultaat van een lensvervanging is permanent en blijft het hele leven bestaan. Kiest u voor contactlenzen bij ouderdomsverziendheid, dan kunt u gaan voor monovisie lenzen. Hierbij zorgt de ene lens ervoor dat u veraf goed kunt zien, en de andere lens dat u dichtbij goed kunt zien. Helaas is dit niet voor iedereen geschikt, omdat de hersenen hier niet altijd aan kunnen wennen. 

Dagelijks gebruik

Contactlenzen zijn in veel gevallen praktischer dan een bril, bijvoorbeeld bij sport of andere activiteiten. Een nadeel is dat goede hygiëne vereist is en dat het niet raadzaam is om met contactlenzen te zwemmen of in bad te gaan. Bovendien bestaat het risico dat u uw lenzen verliest. Daarom is een ooglaserbehandeling een goed alternatief bij veel lichamelijke activiteiten. Na een ooglaserbehandeling kunt u alles doen wat mensen zonder refractie-afwijking ook kunnen, want uw refractie-afwijking is dan gecorrigeerd. Als het om een praktische oplossing gaat, wint de ooglaserbehandeling het dus meestal van contactlenzen.

De prijs

Een ooglaserbehandeling kost minimaal € 2.198. De tegenwoordig meest voorkomende methode, SMILE,  kost € 3.998. Contactlenzen kosten meestal tussen de €20 en €60 per maand, afhankelijk van het type lenzen dat u nodig heeft. Op korte termijn zijn contactlenzen goedkoper, maar na enkele jaren wordt dit een duurder alternatief dan een ooglaserbehandeling, omdat het terugkerende kosten zijn. Als u zich een ooglaserbehandeling kunt veroorloven, spaart u op lange termijn dus geld uit.

Meestal moeten lensdragers ter aanvulling een bril gebruiken, omdat veel mensen door lenzen vermoeide of droge en rode ogen krijgen. Bij het vergelijken van de prijzen moet dus ook rekening worden gehouden met de kosten voor een bril.

De risico’s

Zowel het gebruik van contactlenzen als het laten uitvoeren van een ooglaserbehandeling brengt bepaalde risico’s met zich mee, ook al komen ernstige complicaties in beide gevallen zelden voor. Bij contactlenzen is een veel voorkomend probleem dat de lenzen onvoldoende schoongemaakt worden, wat aanleiding geeft tot oogirritatie of zelfs oogontsteking. Oogontstekingen kunnen op hun beurt met zich meebrengen dat de ogen droger aanvoelen, wat het moeilijker maakt om contactlenzen te gebruiken nadat de ontsteking genezen is.

Bij een ooglaserbehandeling zijn de meest voorkomende problemen lichtspreiding (halo’s, wat na enige tijd verdwijnt) en het feit dat de ogen droger aanvoelen dan vóór de laserbehandeling. Indien u zeer droge ogen hebt, zijn een ooglaserbehandeling en contactlenzen niet altijd geschikt voor u.

Conclusie: wat moet ik kiezen?

Zowel contactlenzen als een ooglaserbehandeling zijn volwaardige alternatieven voor een bril, op voorwaarde dat uw gezichtsvermogen stabiel is en u niet zeer droge ogen hebt. Wat u kiest, hangt af van uw activiteiten en uw financiële mogelijkheden. 

Ooglaseren bij Memira by Bergman Clinics

Bent u geïnteresseerd in het laseren van uw ogen? Maak dan een afspraak voor een vooronderzoek in één van onze klinieken bij u in de buurt.

Download informatiebrochure

Vestiging
Ik ben
Ik wil graag telefonisch benaderd worden voor meer informatie of het inplannen van een vooronderzoek.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen