8 mythen over ooglaseren en lensvervanging

8 mythen over ooglaseren en lensvervanging

Uw ogen en zicht zijn een kostbaar bezit. We snappen dat een operatie aan uw ogen vragen met zich meebrengt. Er bestaan echter enkele mythen over ooglaserbehandelingen en lensvervangende behandelingen. In dit artikel lichten we de acht mythen toe.

1. Oogoperaties zijn pijnlijk

Het klinkt misschien griezelig, een ingreep in het oog. Toch hoeft u niet bang te zijn en doet het vaak zelfs geen pijn. Het oog wordt tijdens de operatie namelijk verdoofd met behulp van oogdruppels, waardoor u geen pijn voelt. Bij de veelvoorkomende ooglaserbehandelingen SMILE en LASIK en bij een lensvervanging voelt u (nagenoeg) geen pijn na de behandeling. De lasermethodes die kunnen worden gebruikt als LASIK niet geschikt is voor uw ogen, zijn LasekPRK en TransPRK. Na deze behandelingen kunt u wel een aantal dagen pijnlijke ogen hebben, omdat het oog moet genezen. Hiervoor krijgt u pijnstillende druppels mee.

2. Oogoperaties zijn duur

Veel mensen vinden een ooglaserbehandeling en lensimplantatie duur en laten zich erdoor afschrikken. Maar als u uitrekent hoeveel geld een bril of lenzen u in al die jaren gaat kosten, valt de prijs van een operatie mee. Meestal is een behandeling op de lange termijn financieel gunstiger dan het gebruiken van een bril of contactlenzen. 

3. Oogoperaties zijn riskant

Het gebeurt uiterst zelden dat er als gevolg van een oogoperatie complicaties ontstaan. Net als bij andere chirurgische ingrepen zijn er uiteraard enkele risico’s, bijvoorbeeld op infecties. Het is belangrijk dat u van tevoren inleest over de risico’s van de verschillende behandelmethodes. Hoe beter u voorbereid bent, des te gemakkelijker het voor u is om de adviezen en aanbevelingen die u vóór de operatie krijgt op te volgen en zo de risico’s te verminderen. De meeste complicaties kunnen goed behandeld worden als ze maar op tijd ontdekt worden. Meer lezen over de risico’s van de verschillende methodes.

4. Na een operatie duurt het lang voor je weer kunt werken

Bij de meest voorkomende ooglaserbehandelingen – SMILE en Lasik – kunt u op de dag na de operatie alweer normaal werken, op voorwaarde dat u niet in een vuile omgeving werkt. Bij de lasermethodes LasekPRK en TransPRK is het mogelijk dat u na de operatie ongeveer een week rust nodig hebt, zodat uw ogen kunnen herstellen. U kunt gevoelig worden voor licht en uw gezichtsvermogen kan wat variëren terwijl uw ogen genezen. Na een week kunnen veruit de meeste mensen weer net zo functioneren als voorheen.

5. Alle klinieken zijn hetzelfde

Ook deze mythe klopt niet. De verschillen tussen de klinieken kunnen aanzienlijk zijn. Ze verschillen bijvoorbeeld qua grootte, ervaring, aanbod en kwaliteitsborging. Als u twijfelt aan de kwaliteit van een kliniek, kunt u dit navragen. Een grondig onderzoek van uw persoonlijke verwachtingen en risico’s is onontbeerlijk. U moet erop kunnen vertrouwen dat de kliniek geen operatie uitvoert als die onnodige risico’s voor u met zich mee kan brengen. Hoe meer ervaring de kliniek heeft met verschillende ogen en soorten behandelingen, des te veiliger u zich voelt. Hier kunt u lezen hoe we bij Memira met kwaliteit omgaan.

6. Ik kan blind worden door een oogoperatie

De angst om het gezichtsvermogen volledig te verliezen als u een ingreep aan uw ogen laat uitvoeren, is volkomen begrijpelijk. Bij Memira by Bergman Clinics is er nog nooit een corrigerende oogoperatie geweest die heeft geleid tot blindheid. U kunt wel last krijgen van droge ogen na een behandeling, maar hiervoor krijgt u oogdruppels. Als u zich zorgen maakt over ernstige gevolgen, neem dan contact op met een kliniek waar u zich veilig voelt.

8. Mijn refractie-afwijking kan niet gecorrigeerd worden

In principe kunnen alle soorten refractie-afwijkingen gecorrigeerd worden met een behandeling, ook cilinderafwijkingen. Er bestaan echter oogtypes die om anatomische redenen beter niet geopereerd kunnen worden. Hebt u bijvoorbeeld een dun hoornvlies, of een refractie-afwijking die niet stabiel is, dan kunt u uw ogen niet laten behandelen. Mocht dit bij u het geval zijn, zal uw oogarts u hier tijdens het vooronderzoek meer over vertellen.

9. Soms moet je na de operatie nog steeds een bril dragen

Wie in een operatie investeert, wil uiteraard dat de behandeling aan de verwachtingen voldoet en wil geen bril meer hoeven dragen (hooguit af en toe). Van alle personen die een laseroperatie laten uitvoeren, is 98 procent van de cliënten na drie maanden brilvrij. Als dat bij u niet het geval is, hebt u misschien een aanvullende behandeling nodig. Die krijgt u via de garantie en is bij de prijs inbegrepen als u de operatie bij Memira laat uitvoeren. Als u ondanks de behandeling voor bepaalde afstanden nog steeds een bril nodig heeft, brengt uw arts u hiervan vóór de operatie op de hoogte.

Bij een lensvervanging zijn er iets minder mensen (88 procent) die na de operatie geen bril meer nodig hebben. De overige 12 procent gebruikt nog steeds dagelijks een bril in sommige situaties. Vaak kan de arts dit vooraf inschatten en u informeren over de noodzaak van een bril na de lensvervanging.

Memira by Bergman Clinics

Memira by Bergman Clinics is onderdeel van Bergman Clinics. Bent u geïnteresseerd in een zichtcorrigerende behandeling, bent u van harte welkom in één van onze klinieken bij u in de buurt. Plan een vooronderzoek in via deze link.

Download informatiebrochure

Vestiging
Ik ben
Ik wil graag telefonisch benaderd worden voor meer informatie of het inplannen van een vooronderzoek.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen