Negen mythen over ooglaserbehandelingen en lensvervanging

Er bestaan enkele mythen over ooglaserbehandelingen en lensvervangende behandelingen. Om het u gemakkelijk te maken, zullen we in dit artikel negen mythen over ooglaserbehandelingen en lensvervanging toelichten.

1. Oogoperaties zijn pijnlijk

Oogoperaties zijn pijnlijk

Het klinkt misschien griezelig, een ingreep in het oog. Toch hoeft u niet bang te zijn en doet het vaak zelfs geen pijn. Het oog wordt tijdens de operatie namelijk verdoofd met behulp van oogdruppels, waardoor u geen pijn voelt. Bij de veelvoorkomende ooglaserbehandelingen SMILE en LASIK en bij een lensvervanging, voelt u (nagenoeg) geen pijn na de behandeling. De lasermethodes die kunnen worden gebruikt als LASIK niet geschikt is voor uw ogen, zijn LasekPRKen TransPRK. Na deze behandelingen kunt u wel een aantal dagen pijnlijke ogen hebben, omdat het oog moet genezen.  Hiervoor krijgt u pijnstillende druppels mee.

2. Oogoperaties zijn duur

Oogoperaties zijn duur

Veel mensen vinden een ooglaserbehandeling en lensimplantatie duur en laten zich erdoor afschrikken. Maar bedenk hoeveel geld een bril of lenzen u in al die jaren gaat kosten. Vaak is een behandeling op de lange termijn financieel gunstiger. Klinieken werken op verschillende manieren om de kwaliteit te waarborgen. Dat is één van de redenen waarom de prijzen verschillen tussen klinieken. Bij een betere kwaliteitsborging en meer veiligheid kan de prijs wat hoger zijn.

3. Oogoperaties zijn riskant

Oogoperaties zijn riskant

Het gebeurt uiterst zelden dat er als gevolg van een oogoperatie complicaties ontstaan. Maar net als bij andere chirurgische ingrepen zijn er uiteraard enkele risico’s, bijvoorbeeld op infecties. Het is belangrijk dat u van tevoren leest over de risico’s van de verschillende behandelmethodes. Hoe beter u voorbereid bent, des te gemakkelijker het voor u is om de adviezen en aanbevelingen die u vóór de operatie krijgt op te volgen en zo de risico’s te verminderen. De meeste complicaties kunnen goed behandeld worden als ze maar op tijd ontdekt worden. Meer lezen over de risico’s van de verschillende methodes.

4. Na een operatie duurt het lang voor je weer kunt werken

Na een operatie duurt het lang voor je weer kunt werken

Bij de meest voorkomende ooglaserbehandelingen – SMILE en Lasik – kunt u op de dag na de operatie alweer normaal werken, op voorwaarde dat u niet in een vuile omgeving werkt. Bij de lasermethodes LasekPRK en TransPRK is het mogelijk dat u na de operatie ongeveer een week rust nodig hebt, zodat uw ogen kunnen herstellen. U kunt gevoelig worden voor licht en uw gezichtsvermogen kan wat variëren terwijl uw ogen genezen. Na een week kunnen veruit de meeste mensen weer net zo functioneren als voorheen, maar het kan tot drie maanden duren voor het gezichtsvermogen volledig gestabiliseerd is.

5. Er is geen verschil tussen de verschillende klinieken

Er is geen verschil tussen de verschillende klinieken

Ook deze mythe klopt niet. De verschillen tussen de klinieken kunnen aanzienlijk zijn. Ze verschillen bijvoorbeeld qua grootte, ervaring, aanbod en kwaliteitsborging. Als u twijfelt aan de kwaliteit van een kliniek, kunt u dit navragen. Een grondig onderzoek van uw persoonlijke verwachtingen en risico’s is onontbeerlijk. U moet erop kunnen vertrouwen dat de kliniek geen operatie uitvoert als die onnodige risico’s voor u met zich mee kan brengen. Hoe meer ervaring de kliniek heeft met verschillende ogen en soorten  behandelingen, des te veiliger kunt u zich voelen. Hier kunt u lezen hoe we bij Memira met kwaliteit omgaan.

6. Ik kan blind worden door een oogoperatie

oogoperatie

De angst om het gezichtsvermogen volledig te verliezen als u een ingreep aan uw ogen laat uitvoeren, is volkomen begrijpelijk. Er is echter in de hele wereld geen enkel geval bekend waarbij een oogoperatie ter correctie van het gezichtsvermogen tot blindheid heeft geleid. In zeer zeldzame gevallen kan het oog na een operatie geïnfecteerd raken. Als een infectie om de een of andere reden niet behandeld wordt, kan dat in het ergste geval tot een permanent verminderd gezichtsvermogen leiden. Als u zich zorgen maakt over ernstige gevolgen, neem dan contact op met een kliniek waar u zich veilig voelt.

7. De oogarts neemt onnodige risico’s om geld aan mij te verdienen

ooglaserbehandeling onderzoek

Het komt inderdaad voor dat klinieken verschillende beslissingen nemen en aan één en dezelfde cliënt verschillende adviezen geven. Uw ogen zijn een waardevol bezit; als een arts een operatie afraadt, moet u daarop vertrouwen. U zou bij verschillende klinieken kunnen navragen hoe vaak een operatie geweigerd wordt. Onze artsen bij Memira weigeren ongeveer één op vijf personen die zich willen laten behandelen, omdat er in dat individuele geval een risico kleeft aan de behandeling.

8. Mijn refractie-afwijking kan niet gecorrigeerd worden

727x409_9myter_kanintekorrigera

In principe kunnen alle soorten refractie-afwijkingen gecorrigeerd worden met een behandeling, ook cilinderafwijkingen. Er bestaan echter oogtypes die om anatomische redenen beter niet geopereerd kunnen worden. Hebt u bijvoorbeeld een dun hoornvlies, of een refractie-afwijking die verandert, dan moet u uw ogen niet laten behandelen. Mocht dit bij u het geval zijn, zal uw oogarts u hier tijdens het vooronderzoek meer over vertellen. 

9. Soms moet je na de operatie nog steeds een bril dragen

Soms moet je na de operatie nog steeds een bril dragen

Wie in een operatie investeert, wil uiteraard dat die aan de verwachtingen voldoet en wil geen bril meer hoeven dragen (hooguit af en toe). Van alle personen die een laseroperatie laten uitvoeren, is 98 procent na drie maanden brilvrij. Als dat bij u niet het geval is, hebt u misschien een aanvullende behandeling nodig. Die krijgt u via de garantie en is bij de prijs inbegrepen als u de operatie bij Memira laat uitvoeren. Als u ondanks de behandeling voor bepaalde afstanden nog steeds een bril nodig zult hebben, brengt uw arts u hiervan vóór de operatie op de hoogte.

Bij een lensvervanging zijn er iets minder mensen (88 procent) die na de operatie geen bril meer nodig hebben. De overige 12 procent gebruikt nog steeds dagelijks een bril in sommige situaties. Vaak kan de arts dit vooraf inschatten en u informeren over de noodzaak van een bril na de lensvervanging.

Memira by Bergman Clinics is onderdeel van Bergman Clinics.

Download informatiebrochure

Ik ben
Ik wil graag telefonisch benaderd worden voor meer informatie of het inplannen van een vooronderzoek.

Maak een afspraak

Bekijk welke tijdstippen er nu beschikbaar zijn om een afspraak te maken voor een vooronderzoek.

Of neem telefonisch contact met ons op via: 088 – 9000 680.

Veelgestelde vragen